Weerribben wandelroute
-
TypeWandelen
-
Afstand12,9 km
-
Duur3:13
-
Knooppunten23
-
Locaties4
Wandel door een natuurlijk schilderij vol zeldzame dieren en planten. De unieke Weerribben tussen Kalenberg, Ossenzijl, Oldemarkt en Paasloo hebben niet voor niets een Europees diploma voor goed natuurbeheer op zak. Spot de otter, geniet van hooilanden en rietvelden en hoor het geluid van de vogels.
Startpunt
De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl (Hoogeweg 27). Hier vindt u bij de parkeerplaats keuzepaal A20. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf A20 geel in westelijke richting.
-
Wandelknooppunt A21
-
Wandelknooppunt A22
-
Wandelknooppunt A23
-
Wandelknooppunt D32
-
Wandelknooppunt D31
-
Wandelknooppunt D30
-
Krabbenscheer
.
Waterplant met een belangrijke functie in Weerribben-Wieden. In dit gebied groeien waterpartijen dicht met de zwaardvormige planten. Die vormen zo’n dikke laag dat over pakweg vijftig jaar lopen over dit ‘drijvende land’ mogelijk is. Deze ‘verlanding’ maakt Weerribben-Wieden zo bijzonder.
-
Wandelknooppunt D33
-
Gele Lis
foto: Philip Friskorn
De gele lis kleurt de waterkanten van Weerribben-Wieden in het late voorjaar. Overal in het gebied bloeit dan deze mooie oeverplant. In diezelfde periode staan ook veel hooilandjes in het gebied in bloei. Ze vormen een schitterend kleurenpalet.
-
Wandelknooppunt D11
-
Wandelknooppunt D12
-
Grote vuurvlinder
Foto Philip Friskorn
De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.
-
Libellen en vlinders
Foto Philip Friskorn
Maar liefst vijftig soorten libellen vliegen in Weerribben-Wieden. Dankzij onder meer de noordse winterjuffer, groene glazenmaker en sierlijke witsnuitlibel is de regio een van de beste libellengebieden van Europa. Helemaal bijzonder is de grote vuurvlinder, die alleen in deze regio rondfladdert.
-
Wandelknooppunt A27
-
Otter
Otter
Hét symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit gebied leeft de grootste otterpopulatie van Nederland. Toch zien alleen geluksvogels dit bijzonder dier.
-
Niet schrikken, een slang!
.
Even schrikken misschien: een slang die voorbijschiet. Bang zijn voor de ringslang is niet nodig, want het schuwe en niet-giftige dier maakt zich het liefst uit de voeten als het mensen ziet. De laatste jaren is de ringslang sterk in opkomst in Weerribben-Wieden.
-
Wandelknooppunt A28
-
Wandelknooppunt A20