Kiersche Wijde - Wieden wandeling

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  14,7 km
 • Duur

  3:40
 • Knooppunten

  14
 • Locaties

  4

Kleurrijke hooilandjes, rietvelden waar rietsnijders aan het werk zijn en zeldzame vogels die over vliegen. Dat is wandelen in De Wieden. Op het Kiersche Wijdepad komen al die fascinerende aspecten naar voren. Trek goede wandelschoenen aan op de zompige ondergrond en laat de hond thuis.


Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is dorpshuis De Wanne in Wanneperveen (Dorpshuisstraat 2). Aan de noordzijde van de parkeerplaats vindt u keuzepaal C40. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf C40 groen in noordoostelijke richting.

Toegankelijkheid

Colofon

 1. Wanneperveen

  Wanneperveen

  .

  Verhuizende dorpen bestaan. Als turfstekers een gebied hadden uitgeveend, trokken ze langzaam verder. Dorpen verhuisden mee of groeiden uit tot een lintdorp zoals Wanneperveen. In het watersportdorp is volop gelegenheid voor een smakelijke tussenstop.

 2. Uitkijktoren

  Uitkijktoren

  Zicht op Wieden

  Vanaf een hoogte van maar liefst 9 meter, heeft u een prachtig uitzicht op 't Eiland met het patroon van trekgaten (water) en legakkers (land). Het bruist er van het leven met de vele vogels.

 3. Drijvend land

  Drijvend land

  .

  Lopen over water. Dat is mogelijk in dit bijzondere gebied. Op veel plekken in Weerribben-Wieden vormen waterplanten als krabbenscheer een laag. Die is uiteindelijk zo dik dat ze lopen over water mogelijk maken. Een unieke ervaring.

 4. Een kijkje achter de schermen

  Een kijkje achter de schermen

  .

  Een kijkje achter de schermen! Een van de uitdrukkingen uit de kooikerswereld, net zoals de pijp uitgaan. Dit gebied telde ooit veel eendenkooien zoals de Kiersche Wijde. Rondom zo’n kooi mocht bijna geen mens komen. De natuur kon ongestoord zijn gang gaan.