Route 1 vanuit havens

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  63,4 km
 • Duur

  4:14
 • Knooppunten

  24
 • Locaties

  5

Stap van boord en verken de mooiste regio van Nederland. Vanuit elke haven start een prachtige fietsroute door Weerribben-Wieden. Fiets door overrompelende natuur en bezoek de karakteristieke stadjes en dorpen. Ontdek het landschap dat Weerribben-Wieden tot zo’n bijzonder gebied maakt.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is bijvoorbeeld Blokzijl. Volg de borden richting knooppunt 44.

 1. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Het pontje bij het minidorpje Jonen zet fietsers over de Walengracht. Aan de ene kant wacht een betoverend fietspad langs hooilanden vol veldbloemen richting waterdorp Dwarsgracht. De andere zijde brengt fietsers door stokoude polders naar Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl.

 2. Museum Giethoorn

  Museum Giethoorn

  't Olde Maat Uus

  Kijken hoe het leven vroeger wat in Giethoorn? Uit persoonlijke verhalen van markante inwoners komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Alleen hier kun je een authentieke Gieterse boerderij van binnen zien.

 3. Villa Rams Woerthe

  Villa Rams Woerthe

  Villa Rams Woerthe

  Villa Rams Woerthe staat in de top 100 van meest bijzondere monumenten van Nederland. Het is hét visitekaartje van de art nouveau in Steenwijk en één van de highlights van de wijde regio rondom de Vestingstad.

 4. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Nationaal Park Weerribben-Wieden dankt het landschap aan de noeste arbeid van verveners. Deze harde werkers woonden in vervenershuisjes. De kenmerkende woningen zijn overal in het gebied nog zichtbaar.

 5. Watermolentjes in het rietland

  Watermolentjes in het rietland

  watermolentjes

  Watermolentjes behoren net zo bij De Wieden als de rietlanden waarin ze staan. Vroeger zorgden de molentjes dat het veen zo droog mogelijk bleef. Tegenwoordig is het eerder zaak dat de aanvoer van water naar het gebied op peil blijft.