Route 1 vanuit havens

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  62,7 km
 • Duur

  4:11
 • Knooppunten

  25
 • Locaties

  5

Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is bijvoorbeeld Blokzijl. Volg de borden richting knooppunt 44.

 1. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Het pontje bij het minidorpje Jonen zet fietsers over de Walengracht. Aan de ene kant wacht een betoverend fietspad langs hooilanden vol veldbloemen richting waterdorp Dwarsgracht. De andere zijde brengt fietsers door stokoude polders naar Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl.

 2. Museum Giethoorn

  Museum Giethoorn

  't Olde Maat Uus

  Miljoenen mensen van over de hele wereld vinkten Giethoorn al van de bucketlist. De historie van het waterdorp ontdekten ze in Museum ’t Olde Maat Uus. In het onlangs gemoderniseerde gebouw is te zien hoe de Gietersen eeuwenlang het hoofd maar net boven water konden houden.

 3. Rams Woerthe

  Rams Woerthe

  Rams Woerthe

  Villa Rams Woerthe stamt uit het einde van de 19e eeuw. Bezoekers bekijken tegenwoordig in het jugendstil gebouw het werk van kunstenaar Hildo Krop. Zijn wieg stond in Steenwijk. Achter de villa wacht wandelaars een groot park in Engelse landschapsstijl met onder meer een theehuis en een hertenkamp.

 4. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Nationaal Park Weerribben-Wieden dankt het landschap aan de noeste arbeid van verveners. Deze harde werkers woonden in vervenershuisjes. De kenmerkende woningen zijn overal in het gebied nog zichtbaar.

 5. Watermolentjes in het rietland

  Watermolentjes in het rietland

  watermolentjes

  Watermolentjes behoren net zo bij De Wieden als de rietlanden waarin ze staan. Vroeger zorgden de molentjes dat het veen zo droog mogelijk bleef. Tegenwoordig is het eerder zaak dat de aanvoer van water naar het gebied op peil blijft.