Steenwijk en het hoge land

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  59,4 km
 • Duur

  3:58
 • Knooppunten

  22
 • Locaties

  5

Op het snijvlak van Friesland, Drenthe en Overijssel glooit het landschap. Prachtige beboste heuvels vormen het decor. Deze stuwwallen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. In de grond rondom Steenwijk zitten veel zwerfkeien.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats bij het station in Steenwijk. Fiets vanaf hier, via de Eesveenseweg, in noordelijke richting naar knooppunt 30. Volg hierna verder de knooppuntenbeschrijving.

 1. Havelterberg

  Havelterberg

  .

  De Havelterberg is onderdeel van het stuwwalcomplex rond Steenwijk, waarop ook de Woldberg is gelegen. Het landschap laat verschillende aardkundige en cultuurhistorische ontwikkelingen zien van 150.000 jaar geleden. Op de Havelterberg is een mooi uitzicht op de omgeving en de hunebedden D53 en D54.

 2. Johannes Postkazerne

  Johannes Postkazerne

  Ingang Johannes Postkazerne

  De Johannes Postkazerne is een kazerne op het militaire terrein in Havelte. De kazerne is genoemd naar de verzetsleider Johannes Post. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de 43 Gemechaniseerde Brigade gelegerd in deze kazerne.

 3. Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese is een prachtig familielandgoed, van circa 800 hectare. Vanwege de bijzondere gebouwen en karakteristieke lanenstructuur is het landgoed een cultuurhistorische buitenplaats. Op het landgoed ligt een door een gracht omringd oud slot, waarop het jaartal 1619 is vermeld.

 4. De Woldberg

  De Woldberg

  .

  Prachtige pukkel in een vlak landschap. De ‘slechts’ 26 meter hoge Woldberg steekt ver uit boven de omgeving. Doe ‘uit de hoogte’ vanuit de uitkijktoren en rust uit in het theehuis. Ook mooi: het even verderop gelegen landgoed De Eese.

 5. Vestingstad bolwerk

  Vestingstad bolwerk

  .

  Acht bolwerken moesten Steenwijk beschermen tegen de Spanjaarden. Een route van twee kilometer leidt langs alle vestingwerken die een belangrijke rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog. Steenwijk is tegenwoordig een gezellige winkelstad met veel horecagelegenheden.