Weerribben - Giethoorn route

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  51,8 km
 • Duur

  3:27
 • Knooppunten

  16
 • Locaties

  5

Fiets door een overrompelend landschap dat ‘gemaakt’ is door mensenhanden en natuurgeweld. Turfstekers veranderden het gebied ingrijpend én gaven het water van de Zuiderzee vrij spel. Watersporters genieten daardoor van de grote meren bij Giethoorn. Magisch zijn de moerasbossen van De Weerribben.


Startpunt

De fietsroute volgt het fietsnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Parkeer bij het start- en eindpunt en geniet in de buurt van een kopje koffie of een lekkere lunch. Toiletvoorzieningen zijn ook geen probleem. Een mooi startpunt voor deze route is knooppunt 12 in Oldemarkt (Hoofdstraat - Marktplein). Volg de borden vanaf hier naar knooppunt 11 en vervolgens zoals aangegeven op de knooppuntenstrip.

 1. Oldemarkt

  Oldemarkt

  Levendig Oldemarkt

  Levendig dorp met winkels, horeca en een haven. Prima plek voor de voorpret of het nagenieten van het rondje. Leuk voor liefhebbers: de musea met oude radioapparatuur en harmoniums én de spannende escaperoom. Drukste dag van het jaar is Hemelvaartsdag met de traditionele Lambertusmarkt

 2. Blokzijl

  Blokzijl

  .

  Parel van de Zuiderzee; Blokzijl.Statige koopmanshuizen rond de havenkolk verraden een rijk verleden. Schilderachtige straatjes grossieren in rijksmonumenten uit de Gouden eeuw. De hoogwaterkanonnen aan de kolk waarschuwden bewoners bij dreigende overstromingen.

 3. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Het pontje bij het minidorpje Jonen zet fietsers over de Walengracht. Aan de ene kant wacht een betoverend fietspad langs hooilanden vol veldbloemen richting waterdorp Dwarsgracht. De andere zijde brengt fietsers door stokoude polders naar Zuiderzeestadjes Vollenhove en Blokzijl.

 4. Giethoorn

  Giethoorn

  Het Venetië van het Noorden

  Het leven van ooit lijkt zich nog steeds te spiegelen in de Dorpsgracht. De tijd dat alles over water ging. Vervoer met punters en pramen: de boer met z'n vee en het hooi, de postbode, de bakker en de parlevinker. Geniet van dit mooie waterdorp, stap gerust eens van de fiets af.

 5. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.