Hanze - Bedevaartsplaats Hasselt

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  40,2 km
 • Duur

  2:41
 • Knooppunten

  14
 • Locaties

  6

Startpunt

Begin uw route in Hasselt aan de Markt, fiets in noordelijke richting via de Hoogstraat, naar knooppunt 38. Volg vanaf hier verder de knooppunten zoals hieronder aangegeven.

 1. Oude Stadhuis

  Oude Stadhuis

  Laatgotisch gebouw

  Stap de late Middeleeuwen binnen: het Oude Stadhuis uit 1550 behoort tot de oudste en best bewaarde raadhuizen van Nederland. Het voormalige bestuurscentrum biedt nu onderdak aan de Historische Vereniging en Toeristisch Informatiepunt. In het gebouw is een collectie historische voorwerpen te zien.

 2. Zicht op het Zwarte Water

  Zicht op het Zwarte Water

  .

  19 Kilometer lang meandert het Zwarte Water tussen Zwolle en het Zwarte Meer. Voor Hanzesteden Hasselt en Zwolle vormde de rivier een belangrijke verbinding met de zee. Nog steeds is het Zwarte Water een drukke vaarroute. De brug biedt een mooi uitzicht op die hectiek en het stadsfront van Hasselt.

 3. Een blik op de Zuiderzee

  Een blik op de Zuiderzee

  .

  “Kijk, bij elke trede daalt het land en stijgt het licht”, dicht provinciedichteres Bosma in de traptreden die leiden naar een mooi uitzichtpunt. Wie een beetje fantasie heeft, ziet de golven van wat eens de Zuiderzee was. Op het Vogeleiland in het Zwarte Meer nestelt de machtige zeearend.

 4. Middeleeuws muurtje

  Middeleeuws muurtje

  Foto: (c) Pa3ems - wikimedia -

  Sint Jansklooster dankt zijn naam aan een klooster, een convent, dat Johannes van Ommen in 1399 stichtte. De blinde monnik schaarde zich achter de leer van de Moderne Devotie. Twee eeuwen later werd het klooster tijdens de Tachtigjarige Oorlog volledig verwoest. Dit muurtje bleef staan.

 5. Mystiek Zwartewatersklooster

  Mystiek Zwartewatersklooster

  .

  Zwartewatersklooster verwijst terug naar een voormalig nonnenklooster. Dat zou gesticht zijn als boetedoening voor de bisschop van Utrecht, die sneuvelde tijdens de Slag bij Ane in 1227. Het verhaal gaat dat bij het buurtschap ook ridders zijn begraven die tijdens die veldslag om het leven kwamen.

 6. Heilige Stede

  Heilige Stede

  .

  De plek waar de Sint Stephanuskerk staat is bijzonder en wordt van oudsher de Heilige Stede genoemd. Hier zouden wonderen hebben plaatsgevonden. Nog steeds wordt er op de tweede zondag na Pinksteren een processie gehouden en daarmee wordt een middeleeuwse traditie voortgezet.