Natuur

Fietsvakantie Nederland? Zet koers naar Weerribben-Wieden

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Fietsvakantie in Nederland aan het plannen? Heerlijk afwisselend fietsen is het in Weerribben-Wieden. Weinig regio’s in het Nederland waar het landschap binnen enkele kilometers zo volledig verandert. Meren, moerassen, heuvels, bossen, weidelandschappen en gezellige dorpen en stadjes leveren de mooiste fietsroutes van Nederland op.

Fietsen in Overijssel

Weerribben-Wieden ligt in het deel van Overijssel waar Drenthe, Friesland en Flevoland om de hoek liggen. Perfect voor een lekker dagje fietsen, ideaal voor een fietsvakantie in Nederland met een overnachting. Fiets van hotel naar hotel en geniet van het verrassende decor van Weerribben-Wieden. We nemen je vast mee op de bagagedrager voor een ontdekkingstochtje.

De mooiste fietsroutes van Nederland voeren door deze betoverende streek. Voel de wind in je haren tijdens een tocht langs mystieke moerassen, eindeloze rietvelden, bloeiende hooilandjes, bossen, landgoederen en verrassende heuvellandschappen. Bijkomen van de kilometers of genieten van een culinaire tussenstop kan op de vele terrassen langs de waterkant of in karakteristieke dorpjes, gezellige Zuiderzeestadjes zoals Blokzijl en Vollenhove of in de oude vestingstad Steenwijk. Ook bijzonder: de fascinerende Koloniën der Weldadigheid rondom Willemsoord en Frederiksoord of in het voorjaar de bloeiende tulpenvelden in de Noordoostpolder.

Fietsen in een land van water

Wie aan Weerribben-Wieden denkt, ziet ongetwijfeld de bruggetjes en grachten van Giethoorn of Kalenberg voor zich. Of de grote meren zoals de Beulakerwijde en Belterwijde of juist de smalle vaarten van de Weerribben. Verschillende fietsroutes voeren door dit land van water dat niet voor niets zeer geliefd is bij watersporters. Op de fiets en toch ook even het water op? Dat kan. Bij Bezoekerscentrum de Wieden van Natuurmonumenten stap je met de fiets op een waterbus. Die vaart tussen Sint Jansklooster en Blokzijl en Giethoorn. Je geniet van een vaartocht over de Beulakerwijde of het Giethoornsche Meer en fietst weer terug naar de opstapplek. Varen met de fiets dus.

Waterbus
Waterbus

Meer dan water

Maar Weerribben-Wieden is veel meer dan water alleen. Alle facetten van deze fietsregio in Overijssel ontdek je tijdens het rijden van een lange afstand fietsroute. Achter Steenwijk en op het Hoge Land van Vollenhove wacht bijvoorbeeld een glooiend bosrijk landschap met prachtige vergezichten. Bij de heuvelzone in Steenwijk ligt ook het imposante landgoed De Eese en niet veel verderop de Koloniën der Weldadigheid. Heerlijk slingeren is op het oude zeedijken tussen Kuinre en Zwartsluis die nu de grens vormen tussen het oude land en het nieuwe land van de Noordoostpolder. De afwisseling is wat veel fietsers zoeken tijdens een fietsvakantie in Nederland.

Mooiste fietsroutes van Nederland

De mooiste fietsroutes van Nederland vind je in Weerribben-Wieden. Zet aan de hand van de bekende knooppunten zelf de koers uit voor een bijzondere route of volg de routes die kenners van de streek hebben uitgezet. Dit zijn routes die langs de meest mooie en bijzondere locaties leiden. Afstanden tussen veertig en maximaal zestig kilometer zijn voor iedereen goed te doen. Ontdek bijzondere dorpen als Giethoorn, Kalenberg, Oldemarkt, Belt-Schutsloot, Ossenzijl en Dwarsgracht en sfeervolle stadjes zoals Blokzijl, Kuinre en Vollenhove. Start en eindpunt van de routes zijn op dezelfde plek. Parkeren in de buurt is over het algemeen geen enkel probleem. En na afloop geniet je in de horeca na van de belevenissen.

Met de pont over

Beroemd pontje: het veer bij Jonen. Dit pontje over de Walengracht zet in de zomermaanden wandelaars en fietsers over die van Dwarsgracht naar Blokzijl of Vollenhove willen. Minimaal net zo beroemd is de veel grotere pont bij het tapijtstadje Genemuiden. Die brengt fietsers van Weerribben-Wieden naar de IJsseldelta met prachtige Hanzesteden als Hasselt, Kampen en Zwolle. Ook direct buiten Weerribben-Wieden wachten kortom de mooiste fietsroutes van Nederland

Overzichtskaart van het pontje bij Jonen
Overzichtskaart van het pontje bij Jonen

Fietsen van hotel naar hotel

Weerribben-Wieden is te mooi voor één dagje fietsen. Kies daarom voor fietsen en overnachten. Fietsen van hotel naar hotel is een absolute aanrader. In een paar dagen tijd zie je alle verschillende landschappen van Weerribben-Wieden en buiten die afwisselende decors geniet je ’s avonds van de gezelligheid van bijvoorbeeld Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg, Steenwijk en Zwartsluis. Overnacht in hotels die precies weten waaraan fietsers behoefte hebben. Boek een arrangement die een fietsvakantie in Nederland tot een onvergetelijke belevenis maakt. Mooie bed & breakfast-accommodaties voor fietsers of campings midden in de natuur of aan het water vind je natuurlijk ook volop in Weerribben-Wieden.

rietland
rietland

Regio van de veranderende seizoenen

Fietsen in Weerribben-Wieden betekent gegarandeerd regelmatig terugkeren naar deze fietsregio in Overijssel. Nergens in Nederland brengen de verschillende seizoenen zoveel veranderingen mee. Het rietlandschap in het Nationaal Park ziet er in het voorjaar totaal anders uit dan in het najaar. Logisch ook: riet groeit op goede dagen soms wel tien centimeter. Ontdek die bijzondere veranderingen in de natuur langs de mooiste fietsroutes in Nederland. Weerribben-Wieden verrast elke maand van het jaar. Een fietsvakantie buiten de zomermaanden? Een top idee.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook