Water

Varen in de winter

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Een beetje vreemd eigenlijk: wandelen in de winter vinden we allemaal heel normaal, maar in de koudere maanden van het jaar in een boot stappen levert gefronste wenkbrauwen op. Terwijl varen in de winter in Giethoorn en omgeving een prachtige belevenis kan zijn. Het decor van Weerribben-Wieden toont zich volstrekt anders dan in de zomer of lente en met een beetje geluk is het landschap nog bedekt met een laagje sneeuw ook. Varen in de winter is helemaal zo gek nog niet. En koud? Zelfs voor de grootste koukleumen hoeft de temperatuur geen probleem te zijn! Stap vast aan boord voor een winterse online vaartocht in Weerribben-Wieden.

Varen in het land van water

Elke watersporter weet het: het is schitterend varen op de grote meren en door de magische moerassen van Weerribben-Wieden. Authentieke dorpjes met bruggetjes en grachten liggen tussen de rietvelden en hooilanden van het Nationaal Park. Langs de vaarten en sloten spot je zeldzame vogels en andere bijzondere flora en fauna. Gezellige dorpen en stadjes als Blokzijl, Giethoorn, Oldemarkt, Steenwijk en Vollenhove zijn perfecte ankerplaatsen op zomerse avonden. Veel minder bekend is dat het vaarseizoen niet per se eindigt in oktober. Ook in de winter zijn er volop mogelijkheden om te genieten van het water.

Het water op in de winter

Weerribben-Wieden is bij uitstek een gebied waarin geen seizoen hetzelfde is. Kijk je in de zomer tegen metershoge rietstengels aan, in de winter is het uitzicht over de hooilanden en rietvelden adembenemend. De activiteiten op die landjes is bovendien in de winter veel groter. Het is het seizoen van de rietsnijders die overal in het Overijsselse Nationaal Park hun eeuwenoude ambacht uitvoeren. Alleen dat maakt een winters vaartochtje in Weerribben-Wieden al tot een belevenis.

Rietsnijden
Rietsnijden

Kanoparadijs Weerribben-Wieden

Zomer of winter, weer of geen weer: Weerribben-Wieden is het kanoparadijs van Nederland. In het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa is het heerlijk peddelen in de bijzondere natuur. Beginnende en gevorderde peddelaars volgen graag de makkelijke of uitdagende routes door het gebied. Ook meerdere dagen kanoën in Weerribben-Wieden is mogelijk. Profiteer bijvoorbeeld van het arrangement Kano&Bed. Je overnacht op mooie plekken in het gebied en je overnachtingsadres zorgt dat je bagage de volgende dag bij je volgende bestemming ligt. Peddelen en genieten van Weerribben-Wieden is het enige wat je zelf moet doen!

Winter kanoën
Winter kanoën

Overdekt en verwarmd

Genieten vanaf het winter van de winterse Weerribben of Wieden, maar liever zelf niet aan het roer staan? Ga dan mee met een rondvaartboot die op verschillende locaties in het gebied vertrekken. Een bekende opstapplek is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl, waar de rondvaartboot van Tiemen Vaartjes van begin maart tot medio december de Weerribben intrekt. Volop mogelijkheden zijn er ook bij Pieter Jongschaap in Kalenberg die alles aanbiedt tussen kano en een cruise door het Nationaal Park. Vanuit Zwartsluis trekt Varenindewieden.nl het hele jaar door De Wieden in. Hoe koud het buiten ook mag zijn, op deze overdekte boten geniet je heerlijk warm van de natuur.

Verwarmd varen in Giethoorn

Samen met de grachten van Amsterdam wel de meest populaire plek voor een rondvaart: de grachten van Giethoorn en het prachtige omliggende landschap. Toeristen uit alle windstreken komen graag naar ‘Hollands Venetië’ en vinden een bezoek niet compleet zonder de ervaring op het water . Ook in de winter stappen ze op de rondvaartboten. Die zijn overdekt en op koude dagen lekker verwarmd. De meeste verhuurbedrijven bieden bovendien een dekentje aan. Schippers en gidsen houden je ook warm met mooie verhalen en sappige anekdotes. Over het algemeen duurt een rondvaart ongeveer een uur. Maak je vaardag helemaal compleet met bijvoorbeeld een winterse barbecue of een andere culinaire verwennerij. Ondernemers bieden veel hartverwarmende arrangementen aan.

Rondvaart
Rondvaart

Sloep of boot huren

Een avontuur voor de echte bikkels die het niet erg vinden om goed ingepakt het water op te gaan: een sloep of boot huren in de winter. Geen activiteit voor de ‘mooi weer-watersporter’ natuurlijk, maar varen in de winter heeft zeker zijn charme. Niet voor niets is een sloep huren in de winter de laatste jaren steeds populairder. Het is wel zoeken naar een verhuurbedrijf dat ook in de koude maanden van het jaar een vloot paraat heeft. Ook is het vaargebied beperkter dan in de zomermaanden. Sluizen en bruggen worden immers veel minder, of niet, bediend. Groot voordeel: de rust op het water!

Nagenieten aan het water

Na het varen direct naar huis? Alleen als je haast hebt, zouden we zeggen. Beter geniet je na van de belevenissen op het water in de sfeervolle dorpen en stadjes van Weerribben-Wieden. Steeds vaker zijn de gezellige terrassen ook in de wintermaanden verwarmd. En anders bestel je binnen een lekkere kop chocolademelk met een appeltaart en bekijk je ondertussen de lunch- of dinerkaart. Meerdere ondernemers hebben in de wintermaanden mooie arrangementen: eerst lekker het water op en daarna indien nodig opwarmen met de culinaire specialiteiten van Weerribben-Wieden.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook