Water

Verwarmd varen maakt elke winterdag leuk

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Het beste alternatief voor een dagje schaatsen in Weerribben-Wieden? Als koning Winter nog niet streng genoeg regeert is dat zonder meer een dagje verwarmd varen. Stap aan boord van een verwarmde rondvaartboot en beleef de bijzondere winterse sfeer van Nationaal Park Weerribben-Wieden. “Langs de waterkant gebeurt in de winter misschien wel meer dan in de zomer: de rietsnijders zijn bijvoorbeeld bezig met hun eeuwenoude ambacht. En de dorpen zijn sfeervol verlicht. Dit gebied is in de winter net zo mooi als in de zomer”, zegt Arie Willem Vermeij van De Fanfare in Giethoorn. Hij ziet de belangstelling voor een winterse vaartocht dan ook met het jaar toenemen.

Riet
Riet

Weerribben-Wieden in de winter

Varen in Giethoorn en Weerribben-Wieden is in de winter anders dan in de zomer. En dan doelen we niet alleen op het temperatuurverschil. Rust en ruimte nemen op het water de plaats in van de hectiek in de warme maanden. Ook het landschap is compleet anders: de lange rietstengels verdwijnen steeds meer door het werk van de rietsnijders. Met het van het land halen van hun inkomstenbron realiseren ze meteen een geweldig uitzicht. Juist in deze periode is het prachtig wegkijken over rietvelden en hooilanden. Dik kans dat je een ree spot.

Varen tijdens de donkere dagen

In Giethoorn en omgeving is het in de wintermaanden rustiger dan in de zomer, tenzij plotseling de schaatskoorts uitbreekt. Dan is Weerribben-Wieden onmiddellijk het middelpunt van schaatsminnend Nederland. Veel booteigenaren halen voordat de vorstperiodes aanbreken hun vaartuigen op het droge. Ook bij de meeste verhuurbedrijven zijn minder sloepen of boten beschikbaar. Anderen halen hun vloot niet of niet helemaal uit het water. “Giethoorn is een trekker voor toeristen vanuit de hele wereld. Als ze hier zijn, willen ze het water beleven. Of het nou zomer of winter is. De laatste jaren zien we de vraag naar varen in de winter sterk toenemen”, vertelt Vermeij.

Gezellige sfeer aan boord

Dat betekent dat buitenlandse toeristen zonder aarzelen een fluisterboot of sloep huren. In het dorp zelf valt de temperatuur over het algemeen wel mee en met een dekentje en winterkleding is het ook op de meren best goed toeven. De schitterende natuur houdt het koude gevoel op afstand. Of misschien zorgt die kou juist wel voor een extra dimensie. “Met z’n tweeën onder een dekentje. Een glühwein of iets anders warms mee. Veel mensen vallen voor die sfeer. En dan het winterse beeld van Giethoorn, met de lampjes en de gezelligheid, er nog bij.”

Giethoorn
Giethoorn

Verwarmde rondvaartboot

Wie toch gaat voor behaaglijke warmte en ook graag meer wil horen over het dorp en het gebied, stapt eerder aan boord van een rondvaartboot. Die varen op meerdere locaties in Weerribben-Wieden. In Giethoorn zelfs volop. “Alle rondvaartboten in ons dorp zijn overdekt. Van wind en regen heb je nooit last. Op koude dagen varen we met heaters aan boord en zorgen we voor een sfeervolle aankleding. Bovendien bieden we onze gasten een dekentje aan. Koud heb je het dan zeker niet. Even een uurtje varen is een prachtige belevenis op een winterdag”, zegt Vermeij.

Rondvaart in Giethoorn
Rondvaart in Giethoorn

Winterse barbecue

De combinatie van varen en lekker eten en drinken is onovertroffen. Natuurlijk Dineren in Giethoorn is al jarenlang populair: gasten genieten aan boord van de heerlijke gerechten die topkoks bereiden. Ook eerst varen en daarna aan tafel blijkt een gouden combinatie. In de wintermaanden speelt de horeca daarop in met speciale arrangementen. “Nieuw bij ons is bijvoorbeeld de winterse barbecue: je maakt eerst een vaartocht door het dorp en de omgeving en laat je daarna verwennen door de winterse gerechten van onze kok. Dan heb je echt een topdag.”

Varen in het donker

Giethoorn speelt ook op andere manieren in op de toenemende populariteit van varen in de wintermaanden. Ondernemers blijven verrassen. “Dit jaar hebben we bijvoorbeeld meerdere avondtochten toegevoegd aan de agenda. Varen in het donker is een totaal andere belevenis dan varen overdag. Giethoorn ligt er ’s avonds prachtig verlicht bij en op het meer onderga je de stilte en hoor je de geluiden van de natuur die je anders nooit opmerkt. En natuurlijk zorgen we ook bij deze tochten voor een sfeervolle en verwarmde boot.”

Giethoorn in de winter

Giethoorn geeft ook in de winter een gevoel van warmte, zegt Vermeij. “Mensen ontdekken hoe mooi het dorp en de omgeving van Weerribben-Wieden in deze periode is. De sfeer van deze regio past goed bij de winter. Veel mensen weten dat al van de schaatstochten en ontdekken dat het hier ook buiten de vorstperiodes goed vertoeven is. Ook letterlijk zorgen we voor warmte: we richten bijvoorbeeld onze terrassen steeds meer winterproof in. Je ervaart het buitengevoel en tegelijkertijd is het lekker warm. Natuurlijk is het ook binnen gezellig. En op de menukaart staan gerechten die passen bij de winter. Een gezellige winterdag? Die beleef je dus in Giethoorn en Weerribben-Wieden.”

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook