Weerribben 2 dagen deel 2

  • Type

    Varen
  • Afstand

    30,9 km
  • Duur

    3:51
  • Locaties

    20

Dag twee van het roeiavontuur begint bij Recreatiecentrum De Kluft in Ossenzijl. Een onvergetelijke tocht langs de mooiste plekken van de Weerribben, met doortochten van Kalenberg, Nederland en Muggenbeet. Via het Giethoorns Meer en Scheerwolde eindigt de tweedaagse in vestingstad Steenwijk.


Startpunt

Begin uw route bij De Kluft in Ossenzijl. Bij windkracht groter dan 4 Bft wordt afgeraden over de meren te roeien.

  1. Uitbreiding op de route lus A

    Uitbreiding op de route lus A

    32 km

    Begin en eindig hier de extra lus A – let op, dit is een extra dagtocht van 32 km. De grens over naar Friesland! Dichtbij Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt een soortgelijk gebied. Ook de Rottige Meenthe kent een lange geschiedenis van vervening. Ontdek deze fascinerende streek!

  2. Bagdad van het noorden

    Bagdad van het noorden

    Bagdad van het noorden

    Kuinre was een belangrijke vissersplaats. De bijnaam ‘Bagdad van het noorden’ dankt het aan de langgerekte bebouwing. Met de komst van de Noordoostpolder raakte Kuinre de Zuiderzee kwijt. Toch is de historie is nog overal voelbaar. Buiten het stadje ligt een bos met restanten van een oude burcht.

  3. Schoterzijl

    Schoterzijl

    Schoterzijl

    Klein dorpje dat zijn naam dankt aan de sluis, die vroeger overtollig water uit Friesland naar de Zuiderzee loodste. Café ’t Sluisje is een gezellige plek voor een tussenstop.

  4. Rottige Meenthe

    Rottige Meenthe

    Rottige Meenthe

    Rond 1900 begon de ontginning van dit gebied op de grens van Overijssel en Friesland. Turfstekers veranderden het landschap ingrijpend. Groot vaarverkeer is niet mogelijk in de Rottige Meenthe, waardoor het een populair gebied is onder peddelaars en roeiers. Rust verzekerd!

  5. Ossenzijl

    Ossenzijl

    Ossenzijl

    Waterdorpje op de grens van Overijssel en Friesland. De perfecte locatie voor een tussenstop. Bijvoorbeeld bij de horecazaken rondom de sluis. Vlak buiten het dorp staat het Buitencentrum van Staatsbosbeheer.

  6. Riet

    Riet

    Riet

    Riet uit De Weerribben staat bekend om de topkwaliteit. Na de noeste arbeid van de rietsnijders belandt het op vooral daken en molens. Mede dankzij dit ambachtelijke werk behoudt Weerribben-Wieden haar karakteristieke landschap.

  7. Kalenberg

    Kalenberg

    Kalenberg

    Wonderschoon waterdorp met markante huisjes en boerderijen. Geniet hier van de lokale specialiteit ‘Kalenberger Turfje’, een lekkernij die verwijst naar de turfhistorie. Bekijk de taferelen bij de brug in het dorp. Watersporters betalen de doortocht in een klompje die de brugwachter toewerpt.

  8. Uitbreiding op de route lus B

    Uitbreiding op de route lus B

    5,5 km

    Nog niet genoeg van de Weerribben? Kies dan voor deze extra route langs alle karakteristieke huisjes van Kalenberg en door het natuurschoon rond het dorp.

  9. Kunst en Kleur

    Kunst en Kleur

    Kunst en Kleur

    Galerie Kunst en Kleur is gevestigd in het langgerekte Kalenberg. Verschillende exposanten tonen hun werk in de galerie die in 2017 de deuren opende.

  10. Nederland

    Nederland

    Nederland

    Oranje plaatsnaamborden maken het bezoekers nog duidelijker: ze betreden het dorpje Nederland. Een piepklein waterdorpje middenin Nationaal Park-Weerribben-Wieden, omringd door moerassen en rietvelden.

  11. Giethoornse Meer

    Giethoornse Meer

    Giethoornse Meer

    De grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden herinneren aan dijkdoorbraken, overstromingen en andere rampspoed. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoornse Meer met het eilandje Voornpol in het midden. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het meer dichterbij Blokzijl dan Giethoorn.

  12. Muggenbeet

    Muggenbeet

    Muggenbeet

    Vrees niet: de kans op een insectenbeet is hier niet groter dan elders. Muggenbeet verwijst vermoedelijk naar ‘een klein beekje’. Onderdeel van de verzameling woningen is het beroemde restaurant Geertien met het mooie terras aan het water.

  13. Scheerwolde

    Scheerwolde

    Scheerwolde

    Koningin Juliana stichtte in 1952 met een symbolische handeling Scheerwolde. Het nieuwe dorp moest uitgroeien tot het centrum van de Gieterse polder. Die ontstond in de jaren twintig als werkverschaffingsproject. Woeste grond veranderde in een agrarisch gebied.