Weerribben Turf wandeling

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    14,9 km
  • Duur

    3:43
  • Knooppunten

    10
  • Locaties

    5

Wandel door het unieke decor rond Kalenberg, Oldemarkt en Ossenzijl. Het landschap herinnert aan de turfstekers. Die verveenden het gebied en zorgden onbedoeld voor de prachtige natuur. De turf ging via Blokzijl over de Zuiderzee naar het westen. Ervaar dat verleden tijdens deze wandeling.


Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats aan de Berkenlaan in Kalenberg. Hier vindt u bij de parkeerplaats keuzepaal D30. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf D30 blauw in zuidoostelijke richting.

  1. Vervenershuisjes

    Vervenershuisjes

    Vervenershuisjes

    In deze kleine huisjes woonden turfstekers met hun gezinnen. Acht familieleden in het knusse onderkomen was geen uitzondering. En dan waren de huisjes ook nog in twee helften verdeeld: het voorste deel voor bewoners, het achterste voor dieren en werktuigen.

  2. Woldlakebos

    Woldlakebos

    Woldlakebos

    Bos in het laagveen van De Weerribben. Een paradijs voor libellen en vlinders. Met een tikkie geluk fladdert de zeldzame grote vuurvlinder voorbij. Een beetje mazzel is ook nodig voor een blik op de otter: hét dierlijke symbool van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

  3. Grote vuurvlinder

    Grote vuurvlinder

    Grote vuurvlinder

    De meest zeldzame vlinder van Nederland komt alleen in Weerribben en directe omgeving voor. Deze ondersoort batavia vliegt ook niet in de rest van de wereld. De ernstig bedreigde soort houdt van het moerassige laagveen van Weerribben-Wieden.

  4. Tjaskermolens

    Tjaskermolens

    Tjaskermolens

    De markante molentjes in Weerribben-Wieden bemaalden vroeger kleine stukken land. Rondom Kalenberg staan mooie exemplaren, zoals spinnenkopmolen De Wicher.

  5. Kloosterkooi

    Kloosterkooi

    Kloosterkooi

    Op de plek waar kooikers vroeger eenden vingen, heerst tegenwoordig absolute rust. Ook de Kloosterkooi is zo’n rustpunt voor eenden en andere vogels. Onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer mogen ook mensen de kooi bezoeken.