Wandelronde Giethoornsche Meer

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  20,0 km
 • Duur

  4:59
 • Knooppunten

  11
 • Locaties

  5

Wandelroute bij het Giethoornsche Meer. Dat is het enige grote meer in Weerribben-Wieden dat niet ontstond na natuurgeweld en dijkdoorbraken. Bij Giethoorn ligt het al lang niet meer. Als turfstekers een gebied hadden uitgeveend, trokken ze verder. Giethoorn ‘verhuisde’ op die manier mee.


Startpunt

De wandelroute volgt het wandelnetwerk. U kunt uw route daarom eigenlijk op elk gedeelte van deze route beginnen. Een mooi startpunt voor deze route is de parkeerplaats aan de Kanaalweg in Blokzijl. Hier vindt u keuzepaal D50. Volg vanaf hier de aangegeven kleur routepijlen op de beschrijvingstrip richting de volgende keuzepaal. In dit geval vanaf D50 geel, in noordoostelijke richting.

 1. Blokzijl

  Blokzijl

  Blokzijl & de Gouden Eeuw

  Statige koopmanshuizen rond de Havenkolk verraden een rijk verleden met rondom talrijke brouwerijtjes; de Bierkade en de Brouwerstraat getuigen ervan. Schilderachtige straatjes met rijksmonumenten uit de Gouden Eeuw. De hoogwaterkanonnen aan de kade waarschuwden vroeger bij dreigende overstromingen.

 2. Land van turf

  Land van turf

  Land van turf

  Weerribben-Wieden is het land van de turf. Eeuwenlang beulden arbeiders hier in het veen. Ze droogden turf op de ‘ribben’: smalle stroken land tussen al even smalle stroken water. Samen maakten ze het karakteristieke landschap van de Weerribben.

 3. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Muggenbeet

  Vrees niet: de kans op een insectenbeet is hier niet groter dan elders. Muggenbeet verwijst vermoedelijk naar ‘een klein beekje’. Onderdeel van de verzameling woningen is het beroemde restaurant Geertien met het mooie terras aan het water.

 4. Giethoornse Meer

  Giethoornse Meer

  Giethoornse Meer

  De grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden herinneren aan dijkdoorbraken, overstromingen en andere ellende. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoornse Meer met het eilandje Voornpol in het midden. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het meer dichterbij Blokzijl dan Giethoorn.

 5. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen Walengracht

  Bewoners van Jonen bereiken hun woning alleen met een voetveer. Dit pontje is geliefd onder fietsers en wandelaars die Weerribben-Wieden verkennen.