Natuur

De mooiste wandelregio van Nederland

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

Op zoek naar de mooiste wandelroutes van Nederland? Trek je wandelschoenen vast aan en lees ondertussen alles over wandelen in Weerribben-Wieden. In de buurt van prachtige dorpen en stadjes als Steenwijk, Giethoorn en Blokzijl beleef je de meest afwisselende wandelvakantie die je in Nederland kunt vinden. Een moerassengebied met grote meren en smalle vaarten verandert letterlijk op loopafstand in een landschap vol bossen en heuvels. Onderweg passeer je zoveel prachtige uitzichtpunten, gezellige terrassen en leuke shops dat de keuze voor de beste tussenstop nog niet meevalt. Weerribben-Wieden is kortom de perfecte regio voor een heerlijke wandeling of voor een meerdaagse wandelvakantie.

Wandelen in Weerribben-Wieden

Ken je de drie r’s van Weerribben-Wieden al? Ontdek rust, ruimte en riet tijdens een wandeling over de gebaande en ongebaande paden in deze adembenemende regio rondom Blokzijl, Giethoorn, Steenwijk en Vollenhove. Je wandelt hier door mystieke moerassen, eindeloze rietvelden, bloeiende hooilandjes, bossen, landgoederen en verrassende heuvellandschappen. De stilte wandelt met je mee. De geluiden van de natuur overstemmen die van de moderne wereld. Ontdek onderweg de schoonheid van waterdorpen als Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Kalenberg en de levendigheid van vestingstad Steenwijk of de karakteristieke Zuiderzeestadjes Blokzijl, Kuinre en Vollenhove. Niet te missen: de fascinerende Koloniën der Weldadigheid rondom Willemsoord en Frederiksoord.

Wandelen in Steenwijk
Wandelen in Steenwijk

Mooiste wandelroutes Nederland

De mooiste regio voor een wandelvakantie in Nederland? Een kwestie van smaak natuurlijk. Waar de ene wandelaar gek is op heuvels of wandelen langs het water, snuift de ander liever de geur van de bossen op. In Weerribben-Wieden vind je al die landschappen op de schaal van een kleine wandelkaart. Dat maakt de regio tot de meest afwisselende wandelstreek van Nederland. Nationaal Park Weerribben-Wieden is bovendien een paradijs voor natuurliefhebbers vanwege de zeldzame flora en fauna. Ook mooi: vanuit Weerribben-Wieden loop je zo Drenthe, Friesland, Flevoland en de rest van Overijssel in. Als je niet oppast, kom je met versleten wandelschoenen thuis.

Nieuwe wandelroutes in Weerribben-Wieden

Honderden kilometers aan wandelpaden wachten op je in Weerribben-Wieden. Maak afwisselende tochten langs de mooiste plekken van de regio. Recent zijn veel nieuwe wandelroutes uitgezet rondom Vestingstad Steenwijk, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en het omringende gebied met veel onbekende parels. Dit zijn rondjes tussen de tien en twintig kilometer met een vast begin- en eindpunt. Een ideaal begin van een ontdekkingstocht door het mooiste wandelgebied van Nederland. In totaal voeren meer dan zestig uitgezette routes door Weerribben-Wieden.

Bestel hier je wandelgids >>

Streek van de veranderende seizoenen

Wie één keer wandelt in Weerribben-Wieden komt beslist terug. Onze tip: kies dan eens voor een ander seizoen. Weerribben-Wieden is dé regio van de veranderende seizoenen. Het rietlandschap in het Nationaal Park ziet er in de lente totaal anders uit dan in de herfst. Logisch ook: riet groeit op goede dagen soms wel tien centimeter. Ontdek die fascinerende veranderingen op een van de mooiste wandelroutes in Nederland. Weerribben-Wieden verrast elke maand van het jaar. Een wandelvakantie in november? Helemaal niet zo’n gek idee dus.

Wandelvakantie met bagagevervoer

Ontspannen wandelen zonder de knellende bandjes van een zware rugzak op de schouders? Kies dan voor een wandelvakantie met bagagevervoer. Ondernemers in Weerribben-Wieden stelden daarvoor een speciaal arrangement samen. Hoe dat werkt? Eenvoudig: de eigenaar van je overnachtingsadres in Weerribben-Wieden zorgt dat je bagage op het einde van de dag bij de volgende bed & breakfast. En hij zorgt voor een overheerlijk lunchpakket voor onderweg. Dat loopt wel zo lekker. Ondertussen geniet je van de mooiste wandelroutes van Nederland.

Wandelvakantie met kinderen

Laten we wel zijn: wandelen is meestal niet de meest favoriete hobby van kinderen. Toch op wandelvakantie met de kinderen? Dan is Weerribben-Wieden een uitstekende bestemming voor een middagje lopen of zelfs meerdaagse wandeltochten met het hele gezin. Langs de mooiste wandelroutes van Nederland wacht veel vermaak voor de kinderen. Zwemmen in de meren, een lekker ijsje op een terrasje, een tochtje op het water met de waterbus van Natuurmonumenten, het Klimbos van Paasloo, suppen in Giethoorn, de watertoren van Sint Jansklooster. Al die toffe tussenstops maken Weerribben-Wieden de regio voor een wandelvakantie met kinderen.

wandelvakantie met kinderen
wandelvakantie met kinderen

Wandelen in een decor van water

Welkom in het land van de W’s. Weerribben, Wieden, wandelen én water. Ontdek het beroemde merengebied bij Giethoorn, de bruggen en grachten in dit ‘Hollands Venetië’ en de andere waterdorpen en de vaarten en slootjes van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Geef de benen even rust en stap op een rondvaartboot of huur een sloep of punter. Ook ideaal: de combinatie van wandelen én varen. Bij Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten stap je op de waterbus die vaart tussen Sint Jansklooster, Blokzijl en Giethoorn. Veel fietsers en wandelaars ontdekten deze bijzondere ervaring al: wandelen en toch de Wieden vanaf het water bekijken.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook