Weerribben-Wiedenpad etappe 09

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  10,7 km
 • Duur

  2:41
 • Locaties

  5

Wandeling vol hoogtepunten. De route gaat vanuit De Eese naar de bossen van de Woldberg, een van de stuwwallen rondom Steenwijk. Bovenop biedt de uitkijktoren een prachtblik op de omgeving. De tocht eindigt in Steenwijk waar de 87 meter hoge toren van de Sint Clemenskerk op de Vestingstad uitkijkt.


Startpunt

Begin deze etappe van het Weerribben-Wieden pad bij keuzepunt B18 van het wandelnetwerk. U vindt keuzepaal B18 op de Amsterdamselaan bij de kruising met de Baron van Welderen Rengerslaan te Willemsoord. Volg vanaf hier de wit-blauwe pijlstickers. Deze etappe eindigt bij keuzepunt B60 op het Stationsplein in Steenwijk. Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese

  Landgoed de Eese is een prachtig familielandgoed, van circa 800 hectare. Vanwege de bijzondere gebouwen en karakteristieke lanenstructuur is het landgoed een cultuurhistorische buitenplaats. Op het landgoed ligt een door een gracht omringd oud slot, waarop het jaartal 1619 is vermeld.

 2. Woldberg

  Woldberg

  Woldberg

  Aan de Woldberg is een sage verbonden. Hierin wordt verhaald dat tijdens een overstroming van de Zuiderzee onder aan de Wolberg een bootje is vergaan waarmee een jonkheer zijn goud in veiligheid wilde brengen. Het goud is nooit teruggevonden.

 3. Uitkijktoren Woldberg

  Uitkijktoren Woldberg

  Uitkijktoren Woldberg

  Vele jaren stond op de Woldberg een brandtoren van de Overijsselse Bosbrandweer, maar deze is in de loop van de tijd afgebroken. Een klein stukje verderop in de nabijheid van het theehuis is de huidige toren gebouwd.

 4. Steenwijk Vestingstad

  Steenwijk Vestingstad

  Steenwijk Vestingstad

  Acht bolwerken moesten Steenwijk beschermen tegen de Spanjaarden. De route gaat langs de vestingwerken die een belangrijke rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog. Steenwijk is tegenwoordig een gezellige winkelstad met veel horecagelegenheden.

 5. Grote- of Sint Clemenskerk

  Grote- of Sint Clemenskerk

  Grote- of Sint Clemenskerk

  De Grote of Sint-Clemenskerk is een protestantse kerk in de Nederlandse stad Steenwijk, de hoofdplaats van de gemeente Steenwijkerland. Voor de Reformatie was de kerk gewijd aan paus Clemens I.