Weerribben-Wiedenpad etappe 05

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  20,2 km
 • Duur

  5:03
 • Locaties

  4

Wandel door een land van water en riet. Buiten Zuiderzeestadje Blokzijl, met gevels uit de Gouden Eeuw, begint een indrukwekkend landschap dat van de Wieden naar de Weerribben voert. Het leefgebied van bijzondere vogelsoorten en zeldzame vlinders. Op de route ligt het schilderachtige Kalenberg.


Startpunt

Begin deze etappe van het Weerribben-Wieden pad bij keuzepunt D44 van het wandelnetwerk. U vindt keuzepaal D41 te Muggenbeet (bij het viaduct Blokzijlseweg). Dit is even ten noorden van 'Geertien' op Muggenbeet 3, Blokzijl. Volg vanaf hier de wit-blauwe pijlstickers. Deze etappe eindigt bij keuzepunt A23 in de Hoofdstraat/Motorkade in Ossenzijl . Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Blokzijl

  Blokzijl

  Blokzijl

  Statige koopmanshuizen rond de Havenkolk verraden een rijk verleden met rondom talrijke brouwerijtjes; de Bierkade en de Brouwerstraat getuigen ervan. Schilderachtige straatjes met rijksmonumenten uit de Gouden Eeuw. De hoogwaterkanonnen aan de kade waarschuwden vroeger bij dreigende overstromingen.

 2. Vogelkijkhut

  Vogelkijkhut

  Vogelkijkhut

  Weerribben-Wieden is een eldorado voor vogelliefhebbers. Bijzondere soorten zien je bijvoorbeeld vanuit de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad. Van steeds zeldzamere weidevogels tot grote roofvogels.

 3. Kalenberg

  Kalenberg

  Kalenberg

  Wonderschoon waterdorp met markante huisjes en boerderijen. Geniet hier van de lokale specialiteit ‘Kalenberger Turfje’, een lekkernij die verwijst naar de turfhistorie. Bekijk de taferelen bij de brug in het dorp. Watersporters betalen de doortocht in een klompje die de brugwachter toewerpt.

 4. Watermolentjes

  Watermolentjes

  Watermolentjes

  Watermolentjes behoren net zo bij De Wieden als de rietlanden waarin ze staan. Vroeger zorgden de molentjes dat het veen zo droog mogelijk bleef. Tegenwoordig is het eerder zaak dat de aanvoer van water naar het gebied op peil blijft.