Weerribben-Wiedenpad etappe 04

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  18,8 km
 • Duur

  4:43
 • Locaties

  6

Afwisselende route door een eeuwenoud landschap dat ontstond door turfstekers en riettelers. Onderweg wachten de authentieke kroeg aan de Moespot, het imponerende gemaal Stroink, het pontje van Jonen, de Otterskooi en het Giethoornsche Meer. Beroemdste ‘inwoner’ van Muggenbeet: restaurant Geertien.


Startpunt

Begin deze etappe van het Weerribben-Wieden pad bij keuzepunt E10 van het wandelnetwerk. U vindt keuzepaal E10 Aan Zee te Vollenhove (ter hoogte van ingang parkeerplaats haven). Volg vanaf hier de wit-blauwe pijlstickers. Deze etappe eindigt bij keuzepunt D41 te Muggenbeet (bij het viaduct Blokzijlseweg). Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Vollenhove

  Vollenhove

  Vollenhove

  Ooit was Vollenhove een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij, nu is het een watersportplaats die de verbinding legt tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten.

 2. Gemaal Stroink

  Gemaal Stroink

  Historisch gemaal

  Dit historische gemaal stamt af uit het jaar 1918. Het monumentale gemaal is nog steeds in gebruik en regelt het waterpeil op de boezem van Noordwest Overijssel en indirect van de polders in Noordwest Overijssel.

 3. Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Pontje Jonen

  Bewoners van Jonen bereiken hun woning alleen met een voetveer. Dit pontje is geliefd onder fietsers en wandelaars die Weerribben-Wieden verkennen.

 4. Otterskooi

  Otterskooi

  Foto: Philip Friskorn

  Verwarrende naam! Met otters heeft deze plek niets te maken. Het is de grootste eendenkooivan Europa en de naam verwijst naar voormalig eigenaar Sjoerd Otter. Volgens het afpalingsrecht heerste vroeger absolute stilterond een kooi. Dat leverde bijzondere natuur op!

 5. Giethoornsche Meer

  Giethoornsche Meer

  Giethoornsche Meer

  De grote meren in Nationaal Park Weerribben-Wieden herinneren aan dijkdoorbraken, overstromingen en andere ellende. Uitzondering is het ‘natuurlijke’ Giethoornse Meer met het eilandje Voornpol in het midden. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het meer dichterbij Blokzijl dan Giethoorn.

 6. Muggenbeet

  Muggenbeet

  Muggenbeet - terras Geertien.

  Vrees niet: de kans op een insectenbeet is hier niet groter dan elders. Muggenbeet verwijst vermoedelijk naar ‘een klein beekje’. Onderdeel van de verzameling woningen is het beroemde restaurant Geertien met het mooie terras aan het water.