Natuur

3 Nationale Parken

Leestijd 3 minuten

Ze hebben elk hun eigen verhaal. Een karakteristiek landschap en een unieke sfeer. Toch liggen ze op steenworp afstand van elkaar: de Nationale Parken Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Weerribben-Wieden. Waar je erop uitgaat om de heide, de bossen en het water te ontdekken.

Nationaal Park Dwingelderveld

Links en rechts grazen Drentse heideschapen. Een boommarterjong krijgt klimles van zijn ouders. Je slaat het gade, zittend met je rug tegen een oude boom. Je gaat op je knieën -dat je nat en vuil wordt, maakt even niet uit- om je te verbazen over een adder of orchidee verstopt tussen de heide. Vanuit de vogelkijkhut bij de Davidsplassen zie je de meest zeldzame broedvogels van Nederland. En misschien hoor je zelfs de unieke roep van een overvliegende kraanvogel.

Stilte, weisheid, heide tot aan de horizon, gevarieerd bos, stuifzand en tientallen schitterende vennen. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Je waant je in een andere wereld in het Dwingelderveld, het grootste stille natte heidegebied van West-Europa. Geen wonder dat er veel bijzondere planten en dieren voorkomen. Zo is het gebied een paradijs voor vlinders en reptielen. Wie heel stil is, kan een ringslang of adder weg zien stuiven of hoort de unieke roep van de kraanvogel.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse 22, Ruinen
Naar Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Weerribben-Wieden

De Beulakerwijde glinstert in het zonlicht. In de verte zie je, middenin het meer, iets dat lijkt op een ijzeren bouwwerk. Het is de top van een kerktoren met een ijzeren klok, die herinnert aan het verhaal van het verdronken dorp Beulake. Een wonderlijk verhaal. Een dijkdoorbraak werd dorp en inwoners in de achttiende eeuw fataal.

Het verhaal van Beulake staat symbool voor de ontstaansgeschiedenis van dit Nationaal Park, met 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het Riet zorgt het hele jaar door voor wisselende landschappen. Als het riet in de winter is geoogst, kun je zover kijken als je wilt. Langzaam schieten frisgroene stengels in de lente op en 's zomers ommuren metershoge donkergroene rietstengels de waterkant. Het levert kleine paradijsjes op. voor otters, vuurvlinders, libellen en voor jou als natuurliefhebber!

Boswachter Egbert Beens: Mijn favoriete plek is de eendenkooi van Pen, riet, rust, ruimte en stilte>

Bezoekerscentrum De Wieden
Beulakerpad 1, Sint Jansklooster

Buitencentrum De Weerribben
Hoogeweg 27, Ossenzijl
Naar Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Je voelt de wind tegen je wangen. Daar, op de '' Kale Duinen', schiet een zandhagedis ervandoor. Het is alsof je in de woestijn bent op de mysterieuze zandvlakte Aekingerzand. Maar het Drents-Friese Wold biedt meer dan stuivend zand en hagedissen. Roofvogels vliegen over. Een adder warmt zich op in het nog waterige voorjaarszonnetje. Met een beetje geluk vang je een flits op van een vos, een bunzing of een stel reeën.

Je dwaalt door oude, grove dennenbossen. En dan ineens gaat het bos over in heide en voor je het weet kuier je door graslanden met unieke plantensoorten. Her en der ontdek je een verscholen vennetje.

Het gebied is enorm uitgestrekt. Ideaal om te paard of op de mountainbike te vertekken. De ruige paden dagen je uit en na de inspanning vind je verkoeling in het water van het Canadameer.

Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6A, Appelscha
Naar Nationaal Park Drents-Friese Wold

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook