Water

Heerlijk varen in de prachtige natuur van de Weerribben-Wieden

Leestijd 4 minuten

Varen in de prachtige natuur van de Weerribben

In de kop van Overijssel ligt het prachtige Nationale Park Weerribben-Wieden. Dit waterrijke laagveengebied herbergt een van de grootste laagveenmoerassen van Europa. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte rietvelden, weilanden, moerasbos, pittoreske dorpjes, meren en een gigantisch netwerk van grotere en kleinere waterwegen. Het beroemde dorp Giethoorn is centraal gelegen in het park en wordt niet voor niets Hollands Venetië genoemd. De Weerribben zijn een ideale bestemming voor een dagje varen met je gezin, familie of vrienden.

Beginnen met een Weerribben rondvaart

Als je nog nooit in de Weerribben of de Wieden geweest bent, is een rondvaart een goed begin om het gebied te ontdekken. Een groot deel van het park is namelijk alleen over het water bereikbaar. Vanuit Ossenzijl kun je een bijvoorbeeld een Weerribben rondvaart maken met een platbodem rondvaartboot. Deze tuft met gemak door de vele ondiepe vaarten en slootjes. Zo’n Weerribben rondvaart voert je langs adembenemende flora en fauna. In de lente en in de zomer kun je onder meer genieten van bloeiende waterlelies, gele lissen en gele plompen. Je kunt watervogels zoals futen, waterhoentjes en zwanen verwachten, maar ook roerdompen en zwarte sternen. Daarnaast leven er onder meer otters en grote vuurvlinders.

Genieten van de vele Weerribben vaarroutes

Er zijn vele mooie Weerribben vaarroutes uitgezet. Je kunt deze bevaren met een sloep, fluisterboot, punter of kano. In de verschillende dorpjes in zowel de Weerribben als de Wieden kun je een bootje huren, bijvoorbeeld in Giethoorn, Belt-Schutsloot, Kalenberg of Blokzijl. Een fluisterboot is voordelig om te huren en heeft een elektrisch buitenboordmotortje. Dit maakt dat je heel stilletjes met het bootje over het water glijdt en geen vervuilende uitlaatgassen uitstoot. Een sloep heeft meestal een binnenboordmotor en ruimere beklede zitjes voor elke passagier. Als je dus van wat meer luxe houdt, kies je voor het huren van een sloep. Met een punter vaar je op de traditionele manier over een Weerribben vaarroute. Je moet hiervoor wel een beetje conditie hebben, want om vooruit te komen duw je het bootje voortdurend af met een lange stok. Dit maakt een Weerribben boottocht uiteraard wel extra bijzonder!

Dieper de natuur in met een Weerribben boottocht per kanoVoor de liefhebbers is Nationaal Park Weerribben-Wieden een waar kanoparadijs. Je peddelt met je kano of kajak over een Weerribben vaarroute naar de mooiste plekken. Met een kanotocht kun je dieper het park in en ontdek je wonderschone natuur, die je anders moeilijk bereikt. Hier kun je echt ontspannen en genieten van de rust en ruimte van de schitterende rietlanden en hooilanden. Boeiende vogels, zoals de bruine kiekendief en de snor, verschuilen zich hier. Wees rustig, kijk goed en heb geduld, want dan zul je ze zien.

Meedoen aan de Weerribben roeimarathon

Een bijzondere manier om in de Weerribben te gaan varen, is de Weerribben roeimarathon. Dit is een jaarlijks sportevenement dat in het tweede weekend van april plaatsvindt. De route van de Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht doorkruist een groot deel van het prachtige natuurgebied. Het roei-evenement wordt vroeg in het seizoen georganiseerd. Zo ontwijk je de vele toeristen en kun je genieten van vergezichten over de weidse rietvelden, die grotendeels gemaaid zijn of worden. De rietoogst is dan namelijk in volle gang. Op zaterdag kun je vanuit Steenwijk met een roeiboot meedoen aan een marathon en prestatietocht van 55 kilometer. Deze Weerribben boottocht vaar je met een wedstrijdroeiboot. Vanwege de soms smalle doorgangen dien je voor deze spannende tocht ervaren stuurlieden aan boord te hebben. Doe je liever aan de afwisselende toertocht van 30 kilometer mee, dan kun je op zondag terecht. Veel vaarplezier toegewenst!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook