Bootje huren in Giethoorn

Je verkent Giethoorn en omgeving daarom het best vanaf het water. Hoe precies? Dat is aan jou. Stap bijvoorbeeld aan boord van een rondvaartboot, huur een traditionele punter of kies voor een comfortabele sloep. Geloof ons: het zijn écht niet alleen de buitenlandse toeristen die zo'n vaartocht een unieke belevenis vinden.

Bootje huren

Een bezoek aan Giethoorn is natuurlijk niet compleet zonder een vaartochtje. Dit idyllische dorp in het noordwesten van Overijssel is omringd door water en staat bekend om zijn grachten, karakteristieke houten bruggetjes en rietgedekte boerderijen.

Varen in Giethoorn op jouw manier

Wie van plan is om in Giethoorn te gaan varen heeft verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld mee op een rondvaart, sportief op pad met een kano of zelf een boot huren in Giethoorn. Een tochtje met een klassieke rondvaartboot is de makkelijkste optie: je hoeft enkel te gaan zitten en de schipper brengt je langs alle bezienswaardigheden van het dorp. Je vaart door de smalle dorpsgrachten, onder houten bruggetjes door en komt onderweg van alles te weten over het Venetië van Nederland. Reserveren is aan te raden, zeker in het hoogseizoen. Mag het van jou wel iets avontuurlijker? Ook dan zit je goed in Giethoorn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie kano- of kajaktocht? Op die manier verken je niet alleen het centrum van het dorp, maar ook het schitterende Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit laagveenmoerasgebied is een labyrint van water, dichte moerasbossen, rietpercelen en hooilanden van ruim 10.000 hectare groot waar je eindeloos kunt recreëren. Leg onderweg aan om even uit te rusten en geniet van de stilte en de prachtige natuur. Ook als je ervoor kiest om in Giethoorn een bootje te huren krijg je de kans om zowel het dorp als het Nationaal Park te ontdekken. Met een opgeladen accu kun je tot wel acht uur op pad, dus je hebt tijd genoeg om het hele gebied te verkennen. Routekaart mee en genieten maar!

Bootverhuur in Giethoorn: voor welk type boot ga jij?

Er zijn verschillende soorten huurboten waarmee je kunt varen in Giethoorn. De meest traditionele is de punter: een bootje met een vlakke bodem dat geen motor heeft. Dit vaartuig duw je voort door het water door je met een lange houten stok af te zetten op de bodem. Best zwaar werk! Toch is punteren een leuke en unieke manier om het dorp te verkennen, juist omdat dit vaartuig zo traditioneel en ouderwets is. Voor langere, meer ontspannen vaartochten is een bootje met een motor aan te raden. Er zijn diverse verhuurders bij wie je een comfortabele sloep of fluisterboot in Giethoorn kunt huren. Met deze motorbootjes kun je enkele uren tot een hele dag lang zelf de omgeving verkennen zonder je moe te maken.

Fluisterboot huren in Giethoorn

Veel bezoekers aan Giethoorn huren een fluisterbootje. Deze open punterbootjes zijn voorzien van een elektrische motor die wordt aangedreven door accu's, waardoor je stil en mileuvriendelijk vaart. Zonder stank en lawaai kun je optimaal van de boottocht genieten en verjaag je geen vogels en andere dieren wanneer je door het natuurreservaat vaart. Bovendien is het relatief eenvoudig om met een fluisterboot Giethoorn te verkennen. De bootjes zijn namelijk makkelijk te besturen via een motorhendel of met een stuurwiel. Ideaal, want daar heb je geen ervaring of vaarbewijs voor nodig. Na een korte uitleg over de motor en omgeving kun je gelijk op pad. Onderweg hoef je geen moment bang te zijn om om te kiepen, want de bootjes hebben een platte bodem en zijn redelijk stabiel. Je kunt zelfs veilig een buggy of maxi-cosi op de bodem zetten of een comfortabel (klap)stoeltje in de boot plaatsen. Hoeveel ruimte je precies hebt kan per fluisterboot verschillen. Zo zijn er redelijk knusse boten met vier zitplaatsen, maar kun je ook een grotere fluisterboot huren die plaats biedt aan groepen tot tien personen.

Sloep huren in Giethoorn

Voor een luxe en comfortabel dagje op het water kun je het best een sloep huren in Giethoorn. Deze boten bieden meer ruimte dan de standaard fluisterboten en zijn vaak voorzien van heerlijk zachte kussens. Zo vaar je in alle comfort door de typisch Hollandse grachten en over de wateren van het Nationaal Park. Ook voor dit type boot, dat een sterkere elektromotor heeft dan een standaard fluisterboot, heb je geen vaarbewijs nodig. De sloep laat zich makkelijk bedienen door middel van een stuurwiel en is te huur in verschillende formaten, geschikt voor vier tot tien personen. Hoewel er veel bootverhuurders zijn in het dorp, is het slim om van te voren alvast een sloep te reserveren. Zo weet je zeker dat er op het gewenste tijdstip een boot beschikbaar is die aan de wensen van jou en je gezelschap voldoet.

Maak een boottocht door Giethoorn én omgeving

Als je in Giethoorn gaat varen is het aan te raden om voor minimaal 2 uur een boot te huren. Zo ervaar je namelijk niet alleen het levendige, toeristische deel van Giethoorn met de typische boogbruggetjes, vonders en boerderijtjes langs de waterkant, maar heb je ook tijd om te genieten van de rest van het dorp of de mooie natuur. Er zijn verschillende vaarroutes uitgestippeld die je op je eigen tempo kunt varen. Hoe langer je de boot huurt, hoe meer er uiteraard mogelijk is. Vaar bijvoorbeeld door naar het rustige Giethoorn-Noord, het soortgelijke dorp Dwarsgracht en het gehucht Jonen. Of misschien ga je liever de natuur in. Verken al varend de uitgestrekte meren en spot op je gemak vogels en andere dieren vanuit je fluisterboot in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Tijd voor een pauze? Bij tochten vanaf ongeveer 4 uur heb je genoeg tijd om onderweg aan te meren voor een lekkere lunch of picknick in de natuur.

Giethoorn
Giethoorn

Nog meer activiteiten in Giethoorn

Een bootje huren in Giethoorn is dus een echte aanrader, maar zeker niet het enige dat je in dit dorp kunt doen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de omgeving fietsend of wandelend te verkennen. Er zijn diverse routes die je door het prachtige landschap met grachten, kanalen, oude hoeven, meren, uitgestrekte rietvelden en moerassen brengen. Wil je echt actief in de weer? Naast kanoën en kajakken behoren ook sportieve activiteiten zoals golfen, suppen, windsurfen, kitesurfen, boogschieten en bowlen tot de mogelijkheden.

Bezienswaardigheden en musea in Giethoorn

Wil je voor of na het varen in Giethoorn graag wat cultuur opsnuiven? Ook dat kan in dit waterdorp, want je vindt hier diverse interessante musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus, waar je ontdekt hoe het leven vroeger was in dit dorp en hoe een traditionele Gieterse boerderij er van binnen uitziet. Bij Schelpengalerij Gloria Maris en Stenen- en Mineralenmuseum De Oude Aarde staan bijzondere vondsten uit de natuur centraal. Ook de pottenbakkerij, kaasmakerij en punterwerf van het dorp zijn een bezoek waard. Wanneer je door het centrum van Giethoorn loopt kom je ook diverse gezellige restaurants en leuke winkels tegen. Ga voor een snelle hap of neem juist je tijd en geniet van een lunch of diner aan het water. Het is ook mogelijk om wat te eten en te drinken mee te nemen op de huurboot en onderweg op te breken voor een uitgebreide picknick. En die winkels? Daar vind je vast een mooi souvenir ter herinnering aan dit toch al onvergetelijke bezoek aan Overijssel.