Kanoën in Giethoorn

Op je eigen tempo peddelen door een prachtig natuurgebied. Behendig manoeuvreren door de smalle grachten, onder de mooie, karakteristieke houten bruggen door en langs de pittoreske huizen met rieten daken. Dat kan wanneer je gaat kanoën in Giethoorn. Dit dorp in de provincie Overijssel is razend populair en is wereldwijd bekend als het Venetië van het noorden. Wil jij dit dorp met zijn straten van water op een leuke en originele manier ontdekken? Dan moet je zeker eens een kano huren in Giethoorn. Maak een tocht langs een van de mooie kanoroutes in en rondom deze prachtige plaats in Overijssel.

een unieke, verrassende en inspirerende belevenis

Venetië in Nederland

Voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen is Giethoorn een populaire toeristische bestemming. Vooral voor bezoekers uit Azië is Giethoorn de place to go. Dat is goed te begrijpen. Het kleine dorp in de provincie Overijssel lijkt in meerdere opzichten op de gondelstad uit Italië. Overal zie je mooie, karakteristieke houten bruggetjes die de oevers met elkaar verbinden. In totaal telt het waterdorp wel 177 van die bruggen. Giethoorn is weliswaar een stuk kleiner en de omgeving is veel landelijker, maar net als in Venetië vindt ook hier het vervoer plaats over water. Varen kun je met een traditionele punter, de Overijsselse tegenhanger van de gondel. Ook kun je in een fluisterboot stappen of met een rondvaartboot door de 'straten' van dit waterdorp varen. Wil je echter van jouw bezoek aan deze unieke plek in Nederland echt iets bijzonders maken dan is kanoën in Giethoorn jouw keuze!

Kano huren in Giethoorn

Je hoeft niet lang te zoeken wanneer je per kano Giethoorn en omgeving wilt ontdekken. Een kano huren in Giethoorn kun je bij verschillende verhuurbedrijven. Verhuur is mogelijk per uur, voor een dag of zelfs meerdere dagen inclusief overnachtingen in een Bed & Breakfast, trekkershut of op een camping. Er zijn kano's voor 1, 2 of 3 personen.

Kano huren tijdens corona

De corona maatregelen gelden uiteraard ook voor Giethoorn. Het huren van een kano is echter gewoon mogelijk. Hou er echter wel rekening mee dat wanneer je een kano huurt voor meerdere personen dit in overeenstemming is met de op dat moment geldende regelgeving. Verhuurbedrijven verzoeken ook met klem om van tevoren een reservering te maken, zodat de verhuur geordend en veilig kan verlopen.

Keuze uit tal van kanoroutes

Je kunt naar hartenlust kanoën in Giethoorn en omgeving. In het dorp zelf peddel je rustig door onder meer de Volkersvaart en de Dorpsgracht. Overal op de route geven bordjes aan waar je bent. Heb je ook een routekaart meegekregen dan kun je ook daar je vaarweg vinden. Echt nodig is dat overigens niet. Peddel gewoon achter de andere bootjes aan die dezelfde route volgen. Tijdens de zomermaanden, in de weekenden en op feestdagen kan het in een toeristische trekpleister als Giethoorn behoorlijk druk zijn. Je moet dan wel voorzichtig met je kano manoeuvreren tussen de rondvarende fluisterbootjes en punters. Rustig peddelen is dan ook het devies, zo kun je ook het beste genieten van de schoonheid van het dorp met zijn vele bruggetjes en voorkom je aanvaringen. Wil je je in rustiger vaarwater begeven dan moet je zeker ook gaan kanoën in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Dit waterrijke Nationaal Park in Overijssel is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Het is een uitgestrekt leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. Het natuurgebied is overigens ontstaan doordat de mens er turf ging steken. De schoonheid van het Nationaal Park Weerribben-Wieden komt onder meer tot uiting in de moerasbossen, het hooi en rietland en de trilvenen waarop je soms kunt lopen. Het overal aanwezige water maakt de Giethoorn-belevenis compleet. Het is dan ook een ideaal gebied om met de kano eropuit te gaan. Er lopen verschillende kanoroutes door dit indrukwekkende natuurgebied. Wil je even uitrusten? Geen probleem, er zijn diverse kano-aanleg plekken aanwezig. Kijk om je heen en laat de natuur op je inwerken. Heb je langer de tijd? Dan zul je zeker willen overnachten in een van de lodges, hutten, vakantiehuisjes of campings midden in het Nationaal Park.

Ontdek de verschillende karakteristieke waterdorpen

Giethoorn maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Maar wist je dat er naast deze razend populaire bestemming ook nog een aantal minder bekende waterdorpen zijn? Ook kleine, pittoreske plaatsen als Wanneperveen, Dwarsgracht en Belt-Schutsloot zijn te vinden in het Nationaal Park en een bezoek meer dan waard. Zeker als je het kanoën goed onder de knie hebt, kun je op ontdekkingstocht vanuit Giethoorn. Er zijn verschillende routes die dwars door de Weerribben-Wieden lopen. De kortste route is 7 kilometer. Voor de fanatieke peddelaars zijn er ook nog langere routes beschikbaar tot wel 14 kilometer. Je moet er wel rustig de tijd voor nemen. Zo kun je vanuit je kano heerlijk genieten van de prachtige omgeving en de karakteristieke dorpjes en kom je helemaal tot rust in dit waterrijke gebied in de prachtige provincie Overijssel.

Een duik in de historie van Giethoorn

Wanneer je met je kano door en rondom het mooie Giethoorn aan het peddelen bent, kun je een duik nemen in de historie. Verplaats jezelf eeuwen terug in de tijd en probeer je voor te stellen hoe hier rond 1290 al mensen kwamen wonen. Wie waren die bewoners dan? Over de vraag wie nu de oudste bewoners van Giethoorn waren, bestaan verschillende theorieën. Omdat de geschiedenis niet meer precies is te reconstrueren, gaat de eer naar twee verschillende bevolkingsgroepen. Laten we even teruggaan naar het eind van de 13e eeuw. Je komt er dan ook nog achter waar de naam Giethoorn waarschijnlijk vandaan komt.

  • Flagellanten: Dit was een rondtrekkende groep kruisbroeders die elkaar regelmatig geselden, boetepreken hielden en klaagliederen zongen. Ze waren een doorn in het oog van de toenmalige bisschop Jan van Sierck. Om deze rondtrekkende 'zigeuners' te temmen stelde hij hen rond 1290 een stuk veengebied in de buurt van Fulnaho (Vollenhove) ter beschikking. Zij moesten zich hier dan wel permanent vestigen en niet meer rondzwerven zodat de orde kon worden bewaard.
  • Arme bewoners uit nabije leefgemeenschappen: Deze groep armen zouden de overbevolkte leefgemeenschappen en de honger hebben ontvlucht op zoek naar een nieuw bestaan. Zij mochten zich in dit gebied vestigen, maar moesten in ruil daarvoor wel de grond in de omgeving ontginnen zodat deze geschikt werd gemaakt voor bebouwing. De naam Giethoorn stamt waarschijnlijk uit deze periode. Tijdens de ontginning werden er een groot aantal horens van geiten aangetroffen. Dat was genoeg reden voor de eerste bewoners om hun vestiging Geytenhoren te noemen. Deze naam veranderde in de loop der tijd van Geythorn tot het huidige Giethoorn.

Laat je inspireren in het veelzijdige Overijssel

Giethoorn bezoeken is iets dat je een keer moet hebben meegemaakt. De omgeving biedt tal van mogelijkheden. Dat geldt voor de hele provincie Overijssel. Een ideale bestemming voor een vakantie in eigen land.

Vakantie in Overijssel is een verrassende belevenis en inspireert en verrijkt je met veelzijdige en bijzondere landschappen, steden, activiteiten en een boeiende historie.