Schaatsen op het natuurijs van Giethoorn en Weerribben-Wieden

Leestijd 3 minuten

De schaatsregio van Nederland? Dat moet Weerribben-Wieden zijn! Schaatsliefhebbers smachten elk jaar naar natuurijs in het Overijsselse gebied rondom Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl en Steenwijk. Hoe kouder de temperatuur, hoe hoger die schaatskoorts. Bij een dun laagje ijs op de meren, grachten, vaarten en sloten beginnen de eerste verschijnselen en bij een betrouwbare ijslaag slaat het virus definitief toe. Tienduizenden schaatsfans reizen dan af naar Weerribben-Wieden. Daar preparen de ijsclubs het natuurijs voor prachtige tochten door een adembenemend landschap. Mooier wordt schaatsen niet. Welkom in schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Schaatswalhalla

Wie één keer de ijzers onderbindt in Weerribben-Wieden, snapt precies waarom deze streek het schaatswalhalla van Nederland is. Het meeste water is ondiep, waardoor relatief snel een prachtige ijsvloer ontstaat. Vanuit karakteristieke waterdorpen en gezellige stadjes voeren routes langs rietvelden, hooilanden en moerassen. Sneeuw verandert Weerribben-Wieden in een sprookjesachtig winterlandschap.

Honderden vrijwilligers preparen dagelijks de routes over meren, vaarten en grachten en zorgen dat die er zo perfect mogelijk bij liggen. Geniet heerlijk na met een glühwein en een warme kop snert. Lang klunen voordat je een opkikker te pakken hebt, is niet nodig: veel horeca in Weerribben-Wieden ligt direct aan de waterkant.

De tochten

De mooiste manier voor het verkennen van Schaatswalhalla Weerribben-Wieden is het rijden van een uitdagende toertocht. De actieve ijsclubs in Weerribben-Wieden schrijven in periodes van natuurijs bijna dagelijks zo’n tocht uit. Ontdek de mooiste landschappen van Weerribben-Wieden tijdens de Rond de Wiedentocht, de Blokzijler Merentocht of de Weerribbentocht. De beloning? Een medaille en vooral een herinnering voor het leven.

‘Sneeuw verandert Weerribben-Wieden in een sprookjesachtig winterlandschap.’

Prestigieuze wedstrijden

De echte schaatstoppers doen het daar niet voor. Die strijden op het natuurijs rond Giethoorn om de eer in klassiekers als de Hollands Venetiëtocht en de Noordwesthoekrit. Ook reizen ze regelmatig af naar Weerribben-Wieden voor het Nederlands kampioenschap op natuurijs. De grote droom: eindelijk de Overijsselse Merentocht op de schaatskalender. Deze tweehonderd kilometer lange monstertocht bestaat al bijna 25 jaar, maar nog nooit klonk het verlossende startschot. Het idee voor deze Overijsselse tegenhanger van de Elfstedentocht stamt uit de tijd dat zoon van de regio Evert van Benthem zijn grote successen vierde.

Evert van Benthem

Wie kent hem niet? Elke winter komen de onvergetelijke beelden weer voorbij: Evert van Benthem die twee keer de Elfstedentocht wint. De schaatslegende ontdekte zijn talent op het natuurijs van schaatswalhalla Weerribben-Wieden. Bij zijn boerderij in Sint Jansklooster stapte Van Benthem op het ijs voor zijn trainingstochten. Ook sportvrouwen zoals Carla Huisman en Elma de Vries maakten hun eerste meters in Weerribben-Wieden. Beginnende krabbelaars groeien hier uit tot bekende vedetten.

IJsbanen

Eerst het schaatsen onder de knie krijgen op een perfecte ijsvloer? Kies dan uit een van de vele ijsbanen in Weerribben-Wieden. In elk dorp zorgen tientallen vrijwilligers voor optimale omstandigheden. Vaak liggen de ijsbanen op prachtige locaties middenin de natuur. Mooiere leerscholen voor het onder de knie krijgen van het schaatsen bestaan niet. De basis voor levenslang genieten in schaatswalhalla Weerribben-Wieden. Als Koning Winter meewerkt…

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Op en om het water

  Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

 2. Water

  Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  Lian van Doorn
 3. Water

  In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

 4. Wat is er in de winter te doen in de omgeving van Giethoorn? 7 wintertips!

Tip je vrienden

twitter facebook