Waar moet ik aan denken als ik ga schaatsen in Weerribben-Wieden?

Leestijd 3 minuten

Dagje vrij genomen voor een schaatstocht in Weerribben-Wieden? Of in het weekeinde lekker met het hele gezin genieten van hét Nederlandse schaatswalhalla? Uitstekende keuze, weten doorgewinterde schaatsers. Omdat veel water in het noordwesten van Overijssel ondiep is, staan liefhebbers daar relatief snel op de gladde ijzers.

Weerribben-Wieden biedt dan een garantie op ouderwets schaatsplezier. IJsclubs schrijven tochten uit die door de mooiste stukken van het gebied voeren. Besluit een topdag op het ijs met een gezellige ‘après-schaats’ in een van de vele horecagelegenheden. Bereid de ijspret perfect voor met de tips van schaatskenners.

Hoe weet ik dat ik kan schaatsen in Weerribben-Wieden?

Kijk op www.schaatsen.nl. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond bundelt daarop alle informatie over schaatsen. Je leest alles over geopende ijsbanen en schaatstochten die op de kalender staan. Waar schaats ik als het natuurijs nog onbetrouwbaar is? Schaatsen op ondergelopen weilanden is al snel veilig, als je niet bang bent voor natte voeten tenminste. Schaven aan je techniek doe je op een ijsbaan. De schaatsverenigingen zorgen voor een perfecte en spiegelgladde ijsvloer zonder de oneffenheden van natuurijs. Dit zijn uitstekende locaties voor het hele gezin.

Waar stap ik op het natuurijs van Weerribben-Wieden?

Weerribben-Wieden is een waterrijk gebied en dus barst het van de prachtige opstapplekken. Wel is het vaak zoeken naar parkeerplekken. Kies voor een rustige start in de natuur of voor de hectiek van de dorpen. Bij grote drukte wijzen verkeersborden je naar de meest handige startlocatie.

Hoe zit het met de koek en zopie?

Na afloop lekker opwarmen met een kop snert of chocolademelk? Stap dan op bij een horecavoorziening aan de waterkant. Die vind je volop in echte schaatsdorpen als Belt-Schutsloot, Dwarsgracht, Giethoorn, Kalenberg, maar ook in gezellige stadjes als Blokzijl en Steenwijk. Kijk niet gek op als je in de middle of nowhere plotseling een koek- en zopie-kraam op het ijs ziet.

Wat is het verschil tussen schaatsen in Weerribben of Wieden?

Weerribben en Wieden zijn allebei eldorado’s voor schaatsers met de indrukwekkende natuur als bonus. Vaarten, grachten en sloten doorsnijden moerassen, hooilanden en rietvelden. De uitgestrekte meren liggen in De Wieden: bij goede ijsdiktes zijn die perfect voor technische schaatsers die houden van lange, rechte stukken waarop ze flink snelheid kunnen maken.

Hoe schaats ik veilig?

Blijf op de routes die de ijsclubs hebben uitgezet. Dan weet je dat je op het meest betrouwbare en veilige ijs schaatst. Goede tip: neem een touw of ijsprikker mee. Dat vergroot de kans dat omstanders je op het droge krijgen als je per ongeluk een wak in schaatst.

Waarom meedoen aan een schaatstocht?

Veel vrijwilligers werken zich tijdens een schaatsperiode een slag in de rondte. Meedoen aan een tocht betekent dat je schaatst op een zo veilig mogelijk parcours én bovendien steun je met een kleine bijdrage het werk van al die schaatsvrijwilligers.

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook