Zo geniet je optimaal van schaatsen

Leestijd 3 minuten

Koning Winter is de baas en stuurt alle schaatsliefhebbers voor ouderwets schaatsplezier naar schaatswalhalla Weerribben-Wieden! Dik kans dat veel jongeren daar voor het eerst de charme van natuurijs ontdekken. Ook meer ervaren schaatsers zijn de automatismen vermoedelijk kwijtgeraakt in alle boterzachte winters. Kortom: waar moet je rekening mee houden als je gaat schaatsen op natuurijs? Een korte opfriscursus voor een dagje onbezorgde ijspret.

Er geldt een aangepast advies omtrent schaatsen in Weerribben-Wieden.

- Zorg voor het juiste materiaal

Botte ijzers bederven je schaatsplezier. Laat een vakman de schaatsen slijpen. Kijk of je schaatsen nog wel lekker zitten voordat je het ijs opgaat. Schaatsen zonder de juiste maat en materialen is niet leuk. Schaatsen met de kinderen? Geef niet meteen veel geld uit, maar kies voor tweedehandsjes. Kinderen groeien immers snel uit een maat.

- De schaatsen in huis en dan?

Oefen vast thuis: trek de schaatsen aan en zoek het juiste evenwicht. Klaar voor het echte werk? Maak dan de schaatsen goed strak vast aan het onderbeen, zoek weer evenwicht en stap voorzichtig het ijs op. Zorg dat je de slag weer te pakken krijgt. Of bekijk onze tips over hoe je moet schaatsen.

- Welke kleding draag je op natuurijs?

Gouden tip: draag verschillende laagjes kleding. Neem een rugzakje mee zodat je een kledingstuk kunt uittrekken als je het te warm krijgt. Kies voor thermo sportkleding. Die zorgt ervoor dat je zweet verdampt en voorkomt een klef shirt. En zorg dat je hoofd en handen warm blijven. Is het extreem koud? Smeer dan uierzalf of watervrije crème op bijvoorbeeld je gezicht en tenen.

- Kies voor een tocht!

Op zoek naar de mooiste en meest betrouwbare schaatsroutes in Weerribben-Wieden? Kies dan voor een tocht van de regionale ijsclubs. Die zorgen voor een uitstekende én veilige ijsvloer. Na de finish ga je nog met een medaille naar huis ook. Bij de schaatstochten staat veiligheid voorop: je krijgt bijvoorbeeld een kaart mee waarop een telefoonnummer staat dat je in geval van nood kunt bellen. Hulpdiensten rukken dan snel uit.

- Hoe schaats ik veilig?

Blijf op geveegde routes. De ijsclubs achten deze veilig en houden het traject in de gaten. Schaats nooit door afzettingen. Geef je ogen voortdurend de kost en blijf uit de buurt van wakken en open water. Meer informatie over de betrouwbaarheid van het natuurijs, lees je in het interview met de ijsmeester.

- Let op de borden

Als de schaatskoorts toeslaat, kan het soms heel druk zijn op de wegen richting Weerribben-Wieden. Volg de adviezen op de verkeersborden op. Dan sta je het snelst op het ijs en start je op een plek waar het nog niet overvol is met schaatsers. Hou in gedachten: op het ijs van Weerribben-Wieden is het overal prachtig schaatsen!

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Op en om het water

  Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

 2. Water

  Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  Lian van Doorn
 3. Water

  In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

 4. Wat is er in de winter te doen in de omgeving van Giethoorn? 7 wintertips!

Tip je vrienden

twitter facebook