Stadsmuseum Vollenhove | Tourist Info
Startpunt voor verkenning van de historische stad Vollenhove. Het museum laat zien welke kastelen er waren, de havezaten en hun bewoners, kerken en klooster en de visserij.

Vollenhove was duizend jaar geleden de plek waar de ontginning van de streek begon vanuit de hof van de Bisschop van Utrecht, de landsheer. Rond het kasteel uit 1165 ontstond de stad. Het werd bestuurscentrum voor heel Noord- en Oost-Nederland, tot 1581. De adel bleef wonen op de havezaten. Het museum maakt met maquettes, voorwerpen en op beeldschermen deze geschiedenis levend. De stadsplattegrond uit 1649 is meer dan levensgroot en zelfs in 3D te zien. Door de Franse tijd verdween de meeste adel en kwam de visserij tot bloei, ook hierover is veel te zien en te horen. Door de uitleg en met wandelroutes kunt u vervolgens zelf de mooiste plekken van de stad bewonderen.
Het museum is een Erkend Museum en lid van de Museumvereniging. U kunt bij ons met de Museumkaart terecht. Onze dienstdoende vrijwilligers vertellen u graag meer over de collectie en de onderdelen. U kunt een introductiepresentatie volgen over de historie van Vollenhove en de link met de collectie. De collectie van het museum bestaat uit voorwerpen, waaronder schilderijen, met een directe relatie met een bekend persoon, gebouw (of terrein) of gebeurtenis in Vollenhove vóór 1955. Deelcollecties uit de categorie adel zijn afkomstig van enkele adellijke families uit het geslacht Sloet. De deelcollectie kerk / geestelijkheid is deels afkomstig van de RK Parochie H. Nicolaas uit Vollenhove. De deelcollectie havezaten bestaat uit maquettes, replica's van historische tekeningen en gevonden natuurstenen elementen van kasteel Toutenburg. De deelcollectie visserij omvat gebruiksvoorwerpen van de vissers uit Vollenhove in de 19e en 20e eeuw, en een verzameling rond de klederdracht van de Schokker immigranten uit 1859. De deelcollectie bevolking omvat een bedstee uit 1900 en veel huisraad, plus een compleet ingerichte winkel uit de periode 1920-1930. Stad en streek omvat een collectie medische instrumenten van de gemeentegeneesheer en attributen van andere overheidsdienaren, plus schilderijen en kaarten en ook bodemvondsten waaronder enkele kanonkogels, en opgedoken aardewerk waar eens het dorp Beulake lag.