navigatie overslaan
Uit in de regio

Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten

  • 4 minuten leestijd
  • 10955 x bekeken

Wie voor het eerst in zijn of haar leven het corso of een gondelvaart ziet, gelooft zijn of haar ogen niet. Een fantastisch spektakel met gigantische creaties en prachtig, versierde gondels. Ervaar, als je door de muziek en het theater wordt opgezweept en het bijzondere kleurenspel je verstelt doet staan, magische momenten.

Vanaf eind juli zijn er maar liefst vijf kleurrijke evenementen te bezoeken in de Kop van Overijssel. De dorpen Sint Jansklooster en Vollenhove organiseren jaarlijks hun corso en Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Giethoorn de gondelvaart. Honderden enthousiaste inwoners nodigen je van harte uit om deze unieke evenementen mee te beleven. Laat je verwonderen en bewonder de huizenhoge bouwwerken die ze hebben gemaakt.

Jong en oud draagt z'n steentje bij

Maandenlang wordt er met man en macht gewerkt aan de kunstwerken. Het bouwen van een gondel of corsocreatie, en alles wat daarbij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap het hele jaar mee bezig is. Het lijkt misschien een karwei voor volwassenen maar ook de jeugd helpt enthousiast mee. Van basisschoolkinderen tot jongeren van de middelbare school; velen besteden er hun vrije uurtjes aan. Er moet heel wat gebeuren. Jong en oud, groot en klein, iedereen draagt z’n steentje bij. En het mooie is dat tijdens het bouwen allerlei talenten en kwaliteiten boven komen drijven. Op jonge leeftijd al. Van die praktijkkennis profiteren lokale bedrijven maar al te graag en daarom dragen zij op hun beurt met plezier financieel bij. Want een gondel of corsocreatie bouwen, is een kostbare zaak maar zorgt tegelijkertijd voor saamhorigheid en daarmee een stukje leefbaarheid in het dorp.

Corso’s en gondelvaarten zorgen voor magische momenten

UNESCO immaterieel erfgoed van de mensheid

Het corsovirus en het gondelbouwen wordt inmiddels overgedragen van generatie op generatie. Het gaat niet alleen om het evenement maar samen wat eten of drinken na het bouwen zijn net zo belangrijk als de bouw zelf. Het onderdeel uitmaken van de groep en iets kunnen bijdragen aan het geheel vormen de belangrijkste motivatie om mee te doen. Niet voor niets heeft UNESCO in 2021 de corsocultuur ingeschreven op de Representatieve lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Een geweldige waardering voor al die harde werkers en talloze vrijwilligers die er een fascinerend schouwspel van maken.

‘Corso rond’ brengt het hele proces in beeld

De organisatie van het corso in Sint Jansklooster heeft het gehele proces, rondom het bouwen van een corsocreatie, virtueel in beeld gebracht met het project ‘Corso Rond’. Op ieder moment kun je deze nieuwe technologische ontwikkeling, die samen met studenten van Hogeschool Saxion is gemaakt, beleven. Vanaf de start als het concept van de wagen is bedacht tot de presentatie van de maquettes. En van het voorwerk door honderden vrijwilligers die er daarmee voor zorgen dat duizenden dahlia’s efficiënt geplakt kunnen worden tot het daadwerkelijke tijdstip dat de dahliareuzen het dorp in komen rijden. Een moment waarop menigeen kippenvel krijgt.

Beleef het 'Corso Rond'

Sint Jansklooster

omschrijving
omschrijving

Het grootste verlichte corso van Europa. Dat trekt op de derde vrijdagavond in augustus door de straten van Sint Jansklooster. Ook ’s middags bekijken al veel mensen de razendknap gebouwde dahliawagens. De wagenbouwers werken bijna het hele jaar aan deze creaties, waarbij ze in de laatste dagen de hulp krijgen van meer dan duizend vrijwilligers die van heinde en verre naar Sint Jansklooster komen.

Vollenhove

omschrijving
omschrijving

De smaak te pakken na het corso van Sint Jansklooster? Mis dan een week en een dag later ook niet het evenement in Vollenhove. Op de vierde zaterdag van augustus genieten duizenden liefhebbers van de sfeer die een topcorso met zich meebrengt. Naast de prachtige wagens zien en horen ze daar ook muziekkorpsen op hoog niveau. Dat tegen het fraaie decor van een oude Zuiderzeestad geeft het corso van Vollenhove een eigen karakter.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?