Water

Nog meer? Giethoornse meer, De Beulaker, De Belterwiede, Molengat, Bovenwiede

Leestijd 2 minuten

Weerribben-Wieden smaakt naar meer…en dat komt goed uit, want in de streek liggen veel grote meren die uitnodigen tot lange vaartochten of relaxed dobberen met het mooiste uitzicht van Nederland.

Belterwijde

Met duizelingwekkende snelheid over het water scheren? Ga dan naar de Belterwijde, een deel van het meer is aangewezen als waterskilocatie. Maar de Belterwijde is groot genoeg om ook rustzoekers en natuurliefhebbers te behagen. En voor strandgangers: vlak voor de Blauwe Hand ligt een zandstrandje van Natuurmonumenten. Net als de meeste meren in deze regio is de Belterwijde een herinnering aan de dijkdoorbraken uit de 18e eeuw.

Beulakerwijde
Beulakerwijde

Beulakerwijde

De Beulaker boezemt ontzag in. Op zomerse dagen ligt het water er soms als een spiegel bij, maar kenners weten dat het kan ‘spoken’ op het meer. Spoken deed het zeker toen de dijken doorbraken en dorpje Beulake werd opgeslokt door een kolkende watermassa. Sindsdien is de Beulakerwijde het grootste meer in deze regio. Een meer dat uitnodigt tot urenlang varen, kanoën of surfen. Vaar ook naar het kunstwerk dat verwijst naar de historie van het verdronken dorp.

Bovenwijde

Wie Giethoorn bezoekt, kan niet om de Bovenwijde heen. ![] Een meer waar het in de zomer krioelt van bootjes op weg zijn naar verbluffende riet- en hooilanden, pittoreske grachten of heerlijke terrassen.Het beroemde Smit’s Paviljoen ligt middenin het meer. Vanaf daar is de hectiek op het water goed te zien. Vaar ook een langs de karakteristieke eilandjes in het meer.

Giethoornsche Meer

Het enige grote natuurlijke meer in Weerribben-Wieden. Dat karakter is duidelijk te zien op het meer met de wat verwarrende naam: het ligt namelijk dichter bij Blokzijl dan bij Giethoorn. Ook mooi om langs te varen: het autoloze dorpje Jonen of het mooie terras van Restaurant Geertien bij Muggenbeet.

Wandelpontje in Jonen
Wandelpontje in Jonen

Molengat

Ook een meer dat ontstond door natuurgeweld: sinds 1825 ligt bij Giethoorn het Molengat. Een meer omringd door natuurschoon en alle mogelijkheden om naar de beroemde grachten of de andere meren in de buurt te varen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten

 2. Cultuur

  De 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook