Natuur

Reddingsacties voor de ‘boerenlandvogels’ van de Weerribben

Leestijd 2 minuten

Grutto, wulp, tureluur, leeuwerik en de kievit. Weidevogels die thuishoren in de Nederlandse landschappen, maar waarvan de aantallen al jarenlang achteruit hollen. Daarmee zijn er steeds meer acties die deze ‘boerenlandvogels’ moeten helpen. Ook in Weerribben-Wieden.

Polders

Mooier dan de symfonie van een beroemd componist: het gezang van weidevogels in een Nederlandse polder. Helaas verstomt dat geluid steeds meer. Natuurorganisaties werken daarom hard aan het verbeteren van de omstandigheden voor de boerenlandvogels en ze krijgen daarbij steeds meer steun van agrariërs. Samen zorgen ze bijvoorbeeld voor meer bloemrijke weides waarin de vogels hun kuikens groot kunnen brengen. Op de pakken zuivel van Weerribben Zuivel prijkt bijvoorbeeld het logo van Vogelbescherming Nederland.

De Bramen

Een van de beste weidevogelgebieden van Nederland ligt in Weerribben-Wieden. Bij De Bramen tussen Giethoorn en Wanneperveen vliegen de boerenlandvogels je bijna om de oren. De geluiden van al die verschillende soorten weidevogels vormen een prachtig muziekstuk. Fiets of wandel eens door dit bijzondere gebied!

Fietstocht

Natuurmonumenten heeft een speciale weidevogel fietstocht gemaakt. Vanuit het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster voert deze tocht langs een aantal weidevogelgebieden, waaronder De Bramen. Trek gerust een dag uit voor deze afwisselende tocht die dwars door de Wieden gaat.

Reddingsactie

Meer weten over de reddingsactie voor de oer-Nederlandse weidevogel? Kijk dan op https://www.redderijkeweide.nl/

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Culinaire kerst

  2. Kerstuitjes in Weerribben-Wieden

  3. Originele sinterklaascadeautjes

  4. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

Tip je vrienden

twitter facebook