Natuur

Waterloopbos

Leestijd 3 minuten

Ontdek een uniek bos met daarin de Deltawerken en meerdere wereldhavens. In het Waterloopbos vormt de natuur een bijzondere combinatie met proefmodellen van beroemde waterwerken. Dit is de plek waar het Waterloopkundig Laboratorium jarenlang met water, stuwen, dammen en golfslagmachines onderzoek deed. Nu is het heerlijk fietsen en wandelen in het meest verrassende bos van Nederland. Dat ligt vlak buiten Vollenhove in de Noordoostpolder.

Belangrijke proeftuin

Nederland is het waterland van de wereld. Geen volk gaat zo goed om met de grillen van de zee en rivieren. Veel landen profiteren graag van de Nederlandse kennis en ervaring. Met de komst van de Noordoostpolder vonden veel proeven plaats in het Waterloopbos. Ingenieurs bootsten daar sluizen, havens en rivieren na en adviseerden daarna de bouwers van internationale waterwerken. Een belangrijk deel van die modellen staan nog steeds in het bos. De combinatie met de prachtige natuur trekt veel wandelaars en fietsers naar het natuurlijke Rijksmonument.

Kunstwerk Deltawerk//

Met het immense kunstwerk Deltawerk// is het Waterloopbos nog interessanter voor een bezoek. In opdracht van Natuurmonumenten maakten kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon van de reusachtige Deltagoot een indrukwekkend kunstwerk. Uit de wanden van de 250 meter lange ‘goot’ zaagden ze betonnen panelen die ze in allerlei hoeken neerzetten. Dat levert een magische belevenis van licht en donker met de omringende natuur op.

Foto: Léontine van Geffen-Lamers
Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Overgroeide havens

Bij het kunstwerken in de voormalig Deltagoot beginnen meerdere wandelroutes door het Waterloopbos. Die voeren langs de oude watergoten, stuwen en sluizen die ondertussen zijn begroeid met struiken en planten Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen. Niet alledaagse libellesoorten en de prachtige ijsvogel houden ook van het stromende water in het Waterloopbos. De routes zorgen voor kilometers lang wandelplezier. Veel verharde paden zijn ook geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

Genieten in het ProefLab

Tegelijkertijd met de onthulling van het kunstwerk opende het Proeflab de deuren. Vanaf het terras van deze horecazaak is het uitzicht op het Deltawerk prachtig. Bovendien is het een prima locatie voor een lekkere lunch, diner of een hapje met een bijpassend drankje. In het restaurant geeft Natuurmonumenten informatie over het bijzondere bos. Fietsers, mountainbikers en wandelaars die meer van de Noordoostpolder willen ontdekken, kunnen daar ook terecht. Verschillende routes voeren over de voormalige zeebodem.

Overnachten

Het Waterloopbos vormt min of meer een geheel met het Voorsterbos. Aan de rand van dit uitgestrekte bos in de Noordoostpolder, tussen Kraggenburg en Marknesse, ligt ‘Netl de Wilde Tuin’. Bij dit strandpaviljoen genieten in de zomermaanden veel mensen van de strandmogelijkheden. Ook is het verrassend wandelen in het park. Sinds een aantal jaren ontvangt Netl zelfs campinggasten. Ook kunnen liefhebbers overnachten in een zeecontainers, een trekkershut of een pionierswoning. Netl is ook een plek waar kinderen zich urenlang uitleven.

Netl
Netl

Praktische informatie

 • Rijksmonument Waterloopbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
 • Huisdieren zijn toegestaan, mits aangelijnd.
 • Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig
 • Geschikt voor rolstoel (twee drempelvrije routes van 1,8 en 2,5 km )
 • Parkeren kan op P1 Waterloopbos of P2 De Werkplaats

Bekijk hier alvast het Waterloopbos

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

 2. Op en om het water

  Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

 3. Water

  Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  Lian van Doorn
 4. Water

  In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook