Weerribben-Wieden
De Weerribben-Wieden is een samenhangend gebied met een gemeenschappelijk verhaal. Een cultuurhistorisch verhaal. Het is het verhaal van een gebied dat gemaakt is door mensen, met bloed, zweet en tranen. Ontstaan door vervening, turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden. Met vele cultuur-historische plaatsen en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het verkennen van het gebied is een ontdekkingsreis, waardoor je ook Nederland en de Nederlanders beter leert kennen.
Het centrale thema is de geschiedenis van de vervening, de overlevingsstrijd van mensen en de bijzondere natuur die onder invloed van mensenhanden is ontstaan.
Man-Made
Weerribben-Wieden is ontstaan door mensenhanden. Een cultuurlandschap. Vanaf het midden van de 16e eeuw gingen de verveners aan de slag. De natte veenbagger werd gedroogd op smalle stroken land, de zogenaamde ribben. Zo ontstond het rechthoekige landschapsmodel van veengaten (weren) en ribben (legakkers) die werden gebruikt om het veen te drogen en te vervoeren. Te intensieve vervening zorgde in De Wieden voor te smalle legakkers die onder invloed van wind en golven werden weggeslagen en zo meren (wieden) vormden. De Weerribben bleef dat lot bespaard. Na het stoppen van de vervening in de 20e eeuw restte een uniek natuurgebied als erfenis van de verveners. De plaatselijke bevolking schakelde geleidelijk over op riet- en hooilandbeheer.
Struinen door het unieke landschap
Voel de sfeer van Weerribben-Wieden van binnenuit. Dagelijks vertrekken vanuit Sint Jansklooster (Bezoekerscentrum Natuurmonumenten) en Ossenzijl (Buitencentrum Staatsbosbeheer) excursieboten naar de mooiste plekken van het Nationaal Park.
- Bezoekerscentrum De Wieden, Sint Jansklooster
- Buitencentrum De Weerribben, Ossenzijl
Europees diploma
Wist je dat Nationaal Park Weerribben-Wieden een speciale status heeft voor bijzondere natuurgebieden in Europa. Daarmee is het één van de 74 belangrijkste natuurgebieden in Europa. De Raad van Europa heeft het Nationaal Park het European Diploma of Protected Areas toegekend in het kader van de Conventie van Bern. Geprezen wordt de afwisseling van open water, riet- en hooiland en moerasbossen. Die verscheidenheid is de kraamkamer voor bijzondere planten, vogels en insecten. De waterkwaliteit is zo schoon dat de otter zich er heeft gehuisvest.