Eten & Drinken

Blokzijler brok, een verslavend streekgerecht dat je echt geproefd moet hebben

Leestijd 2 minuten

Eén hapje is een verslaving voor het leven. Bezoekers van de regio vallen massaal voor Blokzijler Brok. Dat merkt ook bakker Joop Prins die de lekkernij via internet verkoopt. “Ik verstuur brok door het hele land. Meestal naar mensen die hier op vakantie waren
en ook thuis dit typische streekgerecht willen eten”, lacht Prins.

Hij had tot 2006 een bakkerszaak in Blokzijl. Overgenomen van vader Prins die zich in 1949 in het stadje vestigde. “Mijn vader hervatte destijds de productie van de brok die een andere Prins had uitgevonden. Per toeval overigens. Hij wilde speculaas maken, maar het misbaksel was het resultaat. Dat bleek zo lekker dat het toch in de winkel belandde.”

Dat allereerste recept is bekend, de aanpassing van Joop Prins niet. “En dat houden we ook zo…”, klink het gedecideerd. Die geheimzinnige, maar oh zo lekkere brok maakt de gepensi- oneerde bakker één dag in de week. Nog steeds in zijn oude bakkerij. Naast de internethandel bevoorraadt hij 32 winkels en restaurants in een wijde omgeving. “Ik vind het prachtig dat ik op deze manier nog met mijn vak bezig kan zijn. Dat heb ik altijd met veel liefde gedaan. Het ambacht vind ik mooi. Ik bak de brok in een oven van voor de oorlog…”

Hij wilde speculaas maken, maar het misbaksel was het resultaat. Dat bleek zo lekker dat het toch in de winkel belandde.”

En ondanks dat hij wekelijks honderden pakketjes van 13 bij 13 centimeter aflevert, krijgt hij geen genoeg van het product. “Zelf eten we het ook vaak bij de koffie. Heerlijk hoor. Ook als toetje is het trouwens erg lekker. Mijn kleinkinderen zijn er ook gek op. Leuk is dat onze zoon ons helpt op het internet. Hopelijk kunnen wij nog lang Blokzijler Brok blijven maken. Wij vinden het belangrijk dat die traditie doorgaat.”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook