UIT in de regio

Cowfluencer Liesje22 op avontuur in Giethoorn en Weerribben-Wieden

Geschreven door

Liesje22

Leestijd 4 minuten

Goedemoééérgen! Daar ben ik dan in Weerribben-Wieden. Voor wie mij nog niet op TV of op een nieuwssite heeft gezien: ik ben Liesje22. Tukker, parttime Hollands ansichtkaart model en sinds kort dus ook een beroemde cowfluencer. Toen iedereen thuis moest blijven, ben ik op pad gegaan om voor jullie de Twentse highlights te gaan ontdekken. Een bont landschap waar ik veel gezien heb. En toen kreeg ik de uitnodiging of ik open stond voor een avontuur in het waterrijke deel van de provincie Overijssel: Giethoorn en Weerribben-Wieden. Nou met deze temperaturen sla ik dat natuurlijk niet af. Het werd een heus avontuur, wat ik iedereen aanraad.

Wil je gelijk mijn avontuur in beeld zien? Scroll dan even door naar onderen!

Op de koeien-boot

Terwijl ik net weer in het Twente coulisselandschap stond te grazen, kwam de uitnodiging. Of ik net als m’n grootouders op zo’n platte schuit over het water in Giethoorn durfde. Er ontstond zelfs een weddenschap op Facebook. Die kon ik niet afslaan. Ik zal jullie wel eens laten zien wat deze koe in haar mars heeft. Want natuurlijk durf ik dit, het zit in m’n DNA. Dus daar ging ik, zonder bij de horens gevat te hoeven worden, zo die schuit op. Genieten was dat. Vanaf de boot is het uitzicht namelijk nog mooier.

Ook ervaren? Huur hier je boot of ga met een kano op pad.

Bootje varen in Giethoorn

Ik kan veel, ben een multitalent en je weet niet hoe ik als koe zelfs een haas vang. Maar om in zo’n mensenbootje te stappen leek me niet handig om uit te testen met m’n 800kg. Daarom maar iets waar ik wel goed in ben: model staan voor voorbijkomende stille bootjes in Giethoorn. Stil? Ja echt, het zijn fluisterbootjes, dus geen geloei. Wist je trouwens dat Giethoorn omgeven wordt door Nationaal Park Weerribben-Wieden? Vanuit Giethoorn vaar je dus zo de prachtige natuur in. Heerlijk veel rust en ruimte. Lees meer over Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Tjaskermolens

Na het bootavontuur was het tijd om de pootjes te strekken. Al wandelend en grazend mocht ik Nationaal Park Weerribben-Wieden verkennen en plots kwam ik dit mooie exemplaar tegen. Dus even koekeloeren. Het is één van de tjaskermolens die Weerribben-Wieden rijk is. In de turftijd waren er vele om het veen droog te houden, tegenwoordig houden de tjaskers de rietlanden in het natuurgebied juist nat. Wil je ook tijdens je wandeling een tjaskermolen tegenkomen? Kies dan bijvoorbeeld voor één van deze twee wandelroutes:

Of bekijk ‘m in het museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus.

Terrassen aan het water

Van al dat wandelen en grazen krijg je dorst. Dus in Blokzijl snel richting een terras. Heerlijk vind ik dat, lekker zittend aan het water over koetjes en kalfjes praten met een lekker glas koude melk. Ik heb dat overigens niet van een vreemde. Mijn oudtante Bertha ging in Giethoorn ook graag een terras op, alleen maakte ze het wel een beetje te bont. Staat zelfs op film. “De Fanfare” speelt zich af in Giethoorn met een mooie rol voor mijn oudtante. Ben je net zoals ik, gek op terrasjes aan het water? In Weerribben-Wieden zijn er genoeg.

Film Fanfare: check mijn oudtante Bertha eens shinen in Giethoorn!

Haven in Blokzijl

Ook heb ik nog meer boten bekeken, dit keer grotere in de haven van Blokzijl. Wat een uitzicht! Uitkijkend uit over de haven voelde het alsof de zeeschepen met handel ieder moment weer binnen konden varen. En de gestoken turf uit het achterland via Blokzijl naar het westen gescheept zou worden. Dat gebeurde vroeger in de Zuiderzeestadjes. Ja in Blokzijl, een parel van de Zuiderzee, hadden ze door de handel de koetjes goed op het droge.

Nederland

Nou moooeeehhhh, Nederlandser wordt het niet: het plaatsje Nederland, hoe koel! Een plek waar vele selfies gemaakt worden. Daar moest ik natuurlijk ook nog even een koefie van maken voordat ik m’n avontuur zou beëindigen. Sta ik er een beetje mooéééi op? Weerribben-Wieden heeft wel meer bijzondere plaatsnamen. Wil je weten welke? Bekijk dan het volgende overzicht van een aantal rare plaatsnamen en hun oorsprong.

On-nederlands mooi

Het was een hele belevenis om Weerribben-Wieden te mogen ontdekken. Nooit geweten hoe on-nederlands mooi Weerribben-Wieden en Overijssel is. Mijn avontuur in de provincie zit er helaas weer op: ik ga genieten van m'n zwangerschapsverlof (check m'n bio). Er zijn nog zoveel plekken te ontdekken. Daarom roep ik iedereen op om in ons kikkerlandje eropuit te trekken om te zien en te ervaren hoe on-nederlands mooi Overijssel is.

Mijn avontuur in beeld

Liesje22

Ik ben Liesje22 en kom uit Geesteren. Ik ben dol op de Overijsselse natuur omdat deze zo on-nederlands mooi is. In de tijd van Corona heb ik vele prachtige plekjes mogen ontdekken, in Twente en in Weerribben-Wieden. Mijn Hollandse collega's zijn jaloers! Volg mij op socialmedia van visitTwente en visitweerribbenwieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten

 2. Cultuur

  De 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook