navigatie overslaan

De 10 gekste plaatsnamen? Maar hoe zijn die namen eigenlijk ontstaan?

  • 4 minuten leestijd
  • 20422 x bekeken

Wie door Nationaal Park Weerribben-Wieden trekt, komt door dorpjes en buurtschappen die de gekste namen hebben. Merkwaardig, soms lachwekkend en ze roepen altijd vraagtekens op. Weleens koffiegedronken in Muggenbeet bijvoorbeeld? We zetten de tien merkwaardigste plaatsnamen op een rijtje.

Blauwe Hand

Over het ontstaan van de naam Blauwe Hand doen veel verhalen de ronde. De meest gruwelijke is die over een gevecht in 1578 tussen de herbergier en een gast. De gast hakte met een bijl de hand van een andere gast af. De herbergier zette die op sterk water en na enige tijd werd de hand blauw. Een andere versie is dat op deze dam de schepen met turf overgepakt moesten worden. Omdat de turf koperhoudend was, kregen de werklieden blauwe handen. ‘De Blauwe Hand’ is nog altijd te zien op het tegelplateau dat op het brugwachtershuisje, bij het kruispunt Beulakerweg en Veneweg, hangt.

Doosje

Het buurtschap Doosje, tussen Wanneperveen en Meppel, dankt zijn naam mogelijk aan een oude sluis. Passanten moesten hun schutgeld daar in een kartonnen doos deponeren. Behalve een sluis was er ook een brug, een herberg waar een verfrissing kon worden gebruikt, en in vroegere dagen een tolhuis met slagboom over de weg Meppel-Zwartsluis. De familienaam ‘Doosje’ stamt uit dit buurtschap.

Witte Paarden

omschrijving
omschrijving

Witte paarden gelden in de literatuur als synoniem voor de dood. Maar Witte Paarden, dat hiervoor ‘Achterbuurt’ heette, dankt zijn naam aan de herberg die hier vroeger stond. Tijdens de reis van Zwolle naar Leeuwarden gaf deze onderdak aan reizigers en hun paarden. Pas in 1953 werd de naam ‘Achterbuurt’ door de toenmalig gemeente Steenwijkerwold gewijzigd in Witte Paarden.

Kallenkote

Kallenkote betekent in feite ‘kleine boerderij’. Tegenwoordig herbergt het dorpje veel meer vertier dan alleen een kleine boerderij, zoals dierenpark Taman Indonesia en een zorgboerderij met recreatieve activiteiten!

Moespot

Aan de oude Zuiderzeedijk, tussen Vollenhove en Blokzijl, ligt De Moespot dat vernoemd is naar het gelijknamige café. Vroeger was het een soort voorloper van de McDrive: paardenkoetsen reden naar binnen en na een pauze voor de koetsier en eventuele passagiers verlieten ze het etablissement aan de andere kant. Er was iedere middag maar één soort maaltijd te verkrijgen, dat boven het vuur werd gekookt in één pot: ‘De Moespot’.

Nederland

De naam duidt op het laaggelegen land dat destijds in de buurt van deze nederzetting lag. Letterlijk: laag land. Nederland ligt enkele kilometers ten noorden van Blokzijl, er loopt slechts één weg doorheen en het telt zo’n 15 inwoners. Helaas! Het plaatsnaambord van Nederland is erg populair en is het meest gestolen bord in ons land. Daardoor kan het maken van een leuke foto een hele uitdaging zijn.

Muggenbeet

Al in 1313 stond dit buurtschap al te boek als Mugghenbete, maar waar de naam vandaan komt? Is het plaatsje zo genoemd omdat het maar een muggenbeet klein is of komt het door de muggenbeten die je hier op kunt lopen? Niets van dit. Muggenbeet is een verbastering van het Oudsaksische naam ‘mücken beecke’, wat kleine beek betekent. En al is de naam weinig aanlokkelijk, het is hier genieten aan het water.

Ronduite

Ronduite ligt aan de prachtige weg van Wanneperveen naar Sint Jansklooster. Rondom water. De naam verwijst echter naar de voormalige ‘redoute’, een militaire versterking die ooit op deze plek lag. Een van aarde opgeworpen verschansing. Nu is het een soort van schiereiland tussen de Beulaker- en de Belterwijde

omschrijving
omschrijving

Tuk

Aan de voet van de Woldberg ligt het dorpje Tuk, vooral bekend door Mannenkoor Karrenspoor. De naam Tuk komt van het Friese woord "Tuchem", wat zoveel betekent als een plek waar jong vee graast. Het dorp heeft dus een agrarische geschiedenis die teruggaat tot vroegere tijden.

Poepershoek

Poepershoek ligt twee kilometer ten zuidoosten van Sint Jansklooster. De naam is geen verwijzing naar een toiletunit maar stamt uit de 18e eeuw en komt van de jaarlijkse trek van Duitse seizoenarbeiders naar deze streek. In die tijd noemden ze die ‘poepen’. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat in 1346 de naam Poeperehoek ook al voorkwam in de geschiedenisboeken.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?