Weerribben-Wieden

Dompel je onder in Giethoorn & andere sprankelende waterdorpen. Van straatarme veenkolonie tot internationale toeristentrekker. Waterdorp met rieten daken, hoge bruggen en smalle grachten.

Herinneringen aan de tijd van turfstekers en rietsnijders die met karakteristieke punters door Giethoorn trokken. Omdat ze bovenop de platbodems stonden, moesten de bruggen hoog zijn. En de tjaskermolentjes? Die maalden het water weg en hielden de turf droog. Tegenwoordig houden ze de rietvelden juist nat.

Wandel de Giethoorn Waterdorpenwandeling en ontdek het gebied op je eigen tempo.

Ervaringsverhaal - Bekend van het tv-programma B&B

Sjoerd en Matsje Wijtsma overnachtten als deelnemer aan het tv-programma Bed & Breakfast in ’t Plompeblad in Giethoorn. “Wij waren daar toen er sneeuw lag. Het dorp lag er als een plaatje bij”, vertelt Matsje. “We bezochten onder meer een punterbouwer en ’s avonds gingen we uiteten. Keuze genoeg in Giethoorn. Heel bijzonder dat je dan over die smalle paadjes en bruggetjes naar een restaurant loopt. En B&B ‘t Plompeblad is ook prachtig.”

Belt-Schutsloot

Belt-Schutsloot is één van de zusjes van Giethoorn. Minder beroemd, maar net zo mooi en karakteristiek. Tot 1959 was het dorp alleen over het water bereikbaar. Het authentieke karakter is nooit verloren gegaan. Het waterdorp ligt verscholen in de schitterende natuur tussen meren, kanalen, vaarten en eindeloze hectares rietlanden.

Dwarsgracht & Wanneperveen

Veenarbeiders trokken verder als hun bron van inkomsten niet meer in de grond zat. Dorpen als Dwarsgracht en Wanneperveen verhuisden mee. Sporen van het verleden zijn in deze ‘mobiele veendorpen’ overal zichtbaar. Wanneperveen ligt bijvoorbeeld aan grote meren. Die ontstonden omdat de turfwinning zover doorschoot dat het land overstroomde.

Tip je vrienden

twitter facebook