Water

Ga je kanovaren? Zo pak je dat veilig aan

Leestijd 4 minuten

Een zacht briesje in je gezicht, genieten van de geluiden van je omgeving … Glijdend over het water, weet je: dit is heerlijk. Maar misschien vraag je jezelf ook af: moet je een zwemvest dragen? Wat doe je bij harde wind? En zijn er vaarregels? Tijd voor wat serieuze peddelpraat, zodat je veilig kunt gaan kanoën.

Landrotten krijgen slechts een beperkte blik van het prachtige Nederlandse landschap. Een deel van de magie ligt op het water! Stap dus een kano of kajak in en laat je betoveren. Jouw missie tijdens zo’n kanotocht: ontspannen én geen nat pak krijgen. Gelukkig is dat geen moeilijke opgave; er staan slechts een paar eenvoudige stappen tussen jou en een veilige, serene tocht. Met deze 7 tips is je eerste peddeltrip zeker niet je laatste.

1. Draag een zwemvest

Natuurlijk hoef je helemaal geen nat pak te krijgen, maar als je even niet oplet of tegen een andere kano aanvaart, lig je ineens in het water en is het tijd om te gaan zwemmen. En doe dat maar eens met kleding aan, als je onderkoelt raakt of met je been verkeerd in het water kwam. Het peddelen in een kano of kajak brengt geen grote risico’s met zich mee en een zwemvest is niet verplicht, maar wel zo veilig. Ga je met kids varen, hijs hen dan sowieso in een zwemvest. Veiligheid voorop!

2. Houd rechts aan

Niet alleen op de rijbaan heb je te maken met andere weggebruikers, ook op het water ben je niet altijd alleen. En dus zijn er een paar regels. De belangrijkste: houd rechts aan. Linksvaren mag wel, maar je bent dan wel aansprakelijk als er iets gebeurd. Beter voorkomen dan … juist!

3. Neem een telefoon mee

Grote kans dat je die als eerste inpakt, en dat is misschien niet zo’n gek idee. Hoewel het heerlijk is om even in helemaal in contact te zijn met de natuur, in plaats van steeds op je schermpje te staren, heeft zo’n smartphone ook z’n voordelen. Je kunt de natuurfenomenen fotograferen, maar je kunt zo ook altijd iemand bellen als er iets is gebeurd of de GPS raadplegen als je de weg – eh, het water – niet kunt vinden.

4. Kijk uit met harde wind

Kanovaren met wind, betekent ook peddelen in de golven. Dat is nog eens een avontuur! Laat je vooral niet uit het veld slaan door de wind, maar houd wel rekening met de weersomstandigheden. Vaar niet te ver uit de kant en zeker niet aan lager wal; daar zijn de golven het hoogst. Tip: begin tegen de wind in, zodat je op de terugweg (meestal) wind mee hebt.

5. Ga een dagje op les

Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk! Kajakvaren is trouwens eenvoudiger dan peddelen in een open-kano, ook wel canadees genoemd. Wil je meer weten over tochten en techniek, ga dan eens een dagje naar een kanoschool in het Nationaal Park.

6. Voorkom blaren

Blaren, daar zit je niet op te wachten tijdens een ontspannend kanotocht. Helaas kunnen ze wel ineens tevoorschijn komen op je handen. Blaren ontwikkel je namelijk door wrijving tussen de peddel en je handen. Knijp je hard in de peddel of zet je veel kracht, dan is de kans groot dat je wordt beloond met een paar blaren. Een eenvoudige tip om dit te voorkomen: gebruik beide handen met peddelen. En probeer vooral rustig te peddelen – je hoeft je spierballen niet continu te gebruiken. Blaren kun je ook ontwikkelen doordat de peddel beschadigd is. Heb je de kanosmaak te pakken? Dan is het fijn om een eigen peddel aan te schaffen.

7. Kleed je goed aan

Of je nu in de zomer of winter gaat, ons advies is: neem voldoende laagjes mee. In de winter kan het ineens gaan regenen of fris worden, dus vergeet dan vooral je regenjas niet en een warme trui of donsjas. In de zomer kan een extra laagje fijn zijn tegen de felle zon.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook