Water

In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Leestijd 4 minuten

Als je aan de winter denkt, dan denk je waarschijnlijk niet aan kanoën. Maar dit seizoen heeft echt zijn eigen charme. Stap in je kano of kayak en ervaar dit prachtige gebied eens op een hele andere manier. Wim Lammerts, vervend kanoër uit het gebied, neemt je graag mee op zijn reis door Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Alleen op de wereld in een verstild landschap

Stel je voor: onder een krachtig winterzonnetje vaar je door de slootjes van het mooie natuurgebied van Weerribben-Wieden. Je hebt het water zo goed als voor jezelf en de stilte is oorverdovend. De natuur laat een heel ander gezicht zien. De bomen zijn kaal, maar de eerste knoppen komen voorzichtig tevoorschijn. Hier en daar zie je het eerste groen in het struweel. Misschien spot je een rietsnijder aan het werk. En dankzij zijn harde werk, heb je een perfect uitzicht over de schijnbaar eindeloze velden. Reeën kijken even op als je langs vaart, een ijsvogel scheert over het water, buizerds cirkelen boven je. “Laat je overweldigen door de rust in dit gebied.” geeft ook Wim aan.

Opwarmen en overnachten

Aan het einde van een schitterende dag op het water richt je de steven op een uitspanning. Hier kun je lekker opwarmen met een heerlijke kop warme chocolademelk en een smaakvolle maaltijd. Tip van Wim: "ga een heerlijk hapje eten bij Restaurant Geertien in Muggenbeet, met een prachtige plek direct aan het water." Slapen doe je in een van de vele B&B’s, waar je gastvrij wordt ontvangen. “Wij slapen vannacht in de prachtige B&B De Weerribben in Wetering . En morgen gaan we opnieuw genieten van al dat moois!"

Samen het gebied verkennen
Samen het gebied verkennen

Nationaal Park Weerribben-Wieden: een paradijs voor iedere kanoër

Weerribben-Wieden is een waterrijk gebied dat is ontstaan door vervening en rietteelt. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied in Noordwest-Europa. "Een waar paradijs voor de kanoër in ieder seizoen", vertelt Wim enthousiast. "Of je nu al jaren in kano's of een kayak stapt of voor de eerste keer gaat kanovaren; iedereen kan uit de voeten in het rustige en ondiepe water."

Diverse routes

In het gebied zijn diverse routes uitgestippeld van verschillende duur en niveaus, legt Wim uit. "Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een korte tocht van het pittoreske dorpje Giethoorn naar Dwarsgracht of je kunt de uitdaging aangaan met een meerdaagse route die je om het hele Nationaal Park voert. Dan peddel je over meren en slootjes, dwars door het moerasbos, langs ribben, dijken en in weren." De meeste routes in Weerribben-Wiedenaangeduid zijn aangeduid met bordjes. Wil je liever je eigen pad kiezen? Dat kan ook, er zijn goede kaarten van het gebied verkrijgbaar.

Geniet van de gastvrijheid

Na een dag op het water is kamperen in de winterse maanden misschien wat te veel van het goede. "En zo primitief hoeft het ook niet", beaamt Wim. "Een warme douche, lekker bed, smakelijk ontbijt en een lunchpakket voor onderweg, dat klinkt perfect toch?" Wim vertelt trots dat in Weerribben-Wieden diverse B&B eigenaren de handen ineengeslagen hebben. Ze bieden een meerdaags kanoarrangement onder de noemer ‘Kano & Bed’. Hierbij peddel je via de mooiste routes van B&B naar B&B en geniet je van de gastvrijheid en heerlijke streekproducten. Zoals de zoetigheid Blokzijler brok, "en die kan echt verslavend zijn", lacht Wim.

Ook voor je bagage wordt gezorgd

De aangesloten B&B’s zijn overigens aan het water gelegen, dus van eindeloos gesleep met kano’s is geen sprake. En Wim geeft aan dat er zelfs voor je bagage wordt gezorgd, "daar hoef je dus ook niet meer naar om te kijken." "En", vervolgt hij,"ook handig om te weten is dat het arrangement 'Kano & Bed' goed te doen is voor zowel beginners als gevorderden, want de vaarafstanden zijn flexibel."

Laat je verrassen

Ook als je maar één dag het water op wilt kun je bij vele horecagelegenheden terecht voor een welverdiende pauze onder het genot van een kop koffie. "Laat je verrassen door de unieke charme van de winter in het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Geniet van stilte, rust en natuur in dit ware kanoparadijs. En laat je onderdompelen in de gastvrijheid van dit mooie gebied", en zo vat Wim het kanoavontuur prachtig samen.

Bekijk hier alle mogelijkheden in het Kanoparadijs

Laat je verrassen door de unieke charme van de winter
Laat je verrassen door de unieke charme van de winter

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook