Water

Kanoën versus kajakken – Ken de verschillen

Geschreven door

Lian van Doorn

Leestijd 4 minuten

Ben je aan het dubben of je wilt gaan kajakken of kanoën? Goede vraag! Om dingen op te helderen geven we je een spoedcursus. Die helpt je om erachter te komen wat de verschillen zijn en wat voor jou de perfecte manier is om je over het water voort te bewegen.

Boek hier je kano of kajak

Foto hierboven: Eenpersoons kajak

Een kano en kajak kunnen op elkaar lijken voor een leek, net zoals een royal gala en fuji of een mantelmeeuw en zilvermeeuw. Tijd dus om van een leek te veranderen in een professional en er achter te komen of je gaat voor comfort en nut of sexiness en snelheid. We sommen de verschillen voor je op.

Aantal personen

Een kajak wordt meestal gebruikt als een één persoons boot, in een twee persoons kajak worden de vaarders vaak nat door het gespetter van de ander. Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.

Robuust versus sexy

Een kano is als het ware een universele minibus of SUV, terwijl een kajak een sexy sportwagen is. Goed, dat maakt misschien nog niet alles duidelijk, zeker niet als je geen autoliefhebber bent. Kano’s zijn groter en zwaarder en hebben een open bovenkant, vergelijkbaar met een roeiboot. Kajaks daarentegen zijn slankere boten die ontworpen zijn voor stroomversnellingen en riviertochten. Hoewel sommige kajaks ook open kunnen zijn, is het merendeel gebouwd met een gesloten kuip. Een kano wordt ook wel een open-kano genoemd, ofwel een canadees.

In het water versus op het water

Kano’s liggen hoger op het water dan kajaks. Bij een kajak ligt het zitje op de bodem van de boot en bij een kano hangt het zitje zo’n twintig centimeter erboven. Dat betekent ook meteen dat je vanuit een ander perspectief naar de omgeving kijkt.

Klauteren versus balanceren

In een kajak stappen is vaak wat lastiger dan in een kano, omdat je de benen in de kuip moet schuiven en het evenwicht moet bewaren om de boot niet te laten kantelen. Eenmaal binnen kunnen kajakkers echter pleiten voor het knusse, eendelige gevoel van de kajak die een beetje meer controle en gemak geeft. Je bent echt één met je boot.

Twee persoons kano (vroeger Canadees genoemd)
Twee persoons kano (vroeger Canadees genoemd)

Een peddelblad versus twee peddelbladen

In een kajak vaar je met een peddel met aan beide kanten een peddelblad. Kies je voor een kano, dan vaar je met een peddel die bestaat uit een steel en één peddelblad. Kajakken wordt dan ook veel solo gedaan, terwijl in een kano vaak plaats is voor twee of drie mensen.

Peddelen kan je leren

Bij de kajak peddel je links en rechts van de kano. Dit heeft als voordeel; dat je bij iedere peddelslag kan doseren en daardoor de juiste richting aan kan geven, lekker gemakkelijk. Bij het varen in een kano blijf je aan één kant van de kano en is het de kunst om aan jouw kant 2 dingen tegelijkertijd te doen namelijk voortgang en sturen. Het is niet moeilijk maar je moet het wel weten. Veel mensen doen het verkeerd in de kano en wisselen steeds van peddelkant. Als je zo vaart kan je beter een kajakpeddel gebruiken in de kano dan een steekpeddel. Wil je echt snappen hoe het peddelen in een kano gaat kan je eens zoeken naar een Kanoschool en daar een lesje boeken voor dat je aan de kanotocht begint.

Kajakken wordt veel solo gedaan, terwijl in een kano vaak plaats is voor twee of drie mensen

Kijk hier voor de mooiste kanoroutes in Weerribben-Wieden

Peddelen versus roeien

Stiekem geen verschil tussen kanoën en kajakken, maar tussen deze twee vaarvormen en roeien. Toch goed om even te noemen, want als professional in wording kun je natuurlijk niet zeggen dat je gaat roeien. De beweging die gemaakt wordt bij kanoën en kajakken, noemen we namelijk peddelen. Roeien is echt een andere sport waarbij de vaarder tegengesteld vaart.

BOEK HIER JE KANO OF KAJAK

Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook