Kanoparadijs

Peddel een paar dagen onbekommerd door de wetlands en logeer onderweg bij speciaal geselecteerde B&B’s aan het water. Met de arrangementen van Kano & Bed is bagage- en kanovervoer geregeld, dus daar heb je geen omkijken naar.

Kijk, de ene kanoër is de andere niet. Je hebt er bikkels bij; die willen nog best wildkamperen na een volle dag aan de peddels. Maar voor wie bij de gedachte aan tentdoek en slaapzak al liever thuisblijft, is er gelukkig een comfortabele oplossing: Kano & Bed! Leef je uit op het water en check in voor super-de-luxe logeren aan de waterkant. Bij B&B De Vrijstaten bijvoorbeeld.

Doe een reserveringsaanvraag

De Vrijstaten suggereert een illuster stukje Western in de wetlands. Nou valt dat reuze mee, al waren het vroeger wel vrijgevochten lieden die hun schamele kostje bij elkaar ploeterden in de wildernis waarop we nu zo trots zijn. Rauwdouwers ontgonnen dit gebied met blote handen, ze staken het veen, bouwden een toekomst en gaven de huidige wetlands vorm.

Beste van twee werelden

Eerst maar eens een lesje ‘loslaten’ voor beginners. Wie nog niet zen was, wordt het aan de Hoogeweg wel, onder de rook van Kalenberg. In het hart van Nationaal Park Weerribben-Wieden is het panorama fenomenaal. Aan deze ontbijttafel, boven je croissantje en cappuccino, kijk je zó de veenplassen over. Dat kan toch niet mooier? Je treft het bijna nergens stiller. Zwanen, ganzen en aalscholvers willen nog wel eens uithalen, verder heerst serene rust aan de Hoogeweg. Tot koffietijd, als het terras van de buren zich gestaag vult met eerste gasten en kano’s, kajakken en ander vaartuig te water worden gelaten. Dan vult de atmosfeer zich met een genoeglijk geroezemoes. Da’s het mooie van dit stekkie: je plukt er het beste van twee werelden.

Hebbes: droomplek!

Prima sfeertje onderdak bij Fred van der Ende en Annebel Vierhout. Niks moet, alles mag. De gastvrije uitbaters van De Vrijstaten zijn erop gebrand ’t hun visite zo aangenaam mogelijk te maken. Dat lukt opperbest met tuinkamer De Waterjuffer en appartement De Zwaan (een afzonderlijke vleugel met eigen opgang). Het stel streek hier in 2015 neer, op zoek naar hun droomplek. Aan de streek waren ze al verknocht. ‘We liepen hier rond en zagen direct de mogelijkheden. Het klópte.’

Kano & Bed

De Vrijstaten was al één van de deelnemers in het populaire wandelnetwerk van B&B’s in de Kop van Overijssel: met de benenwagen “van B naar B”, terwijl je bagage vooruit wordt gebracht. Hoe relaxed is dat. Zoiets moest ook met kano’s kunnen, dachten de B&B-houders. Sterker nog, het is stukken flexibeler om de wetlands over water te ontdekken. ‘Mensen vinden het heerlijk om overdag sportief bezig te zijn, maar een grote groep wil daarna gewoon geen gedoe meer. Dus geen gezeul met koffers of tassen, niet hoeven zoeken naar een slaapplek of leuk restaurant. Wij nemen die zorgen uit handen.’

Zo werkt het!

Stippel je route uit en het boekingskantoor doet de rest. Met je kano of kajak aanmeren voor de nacht kan langs een groeiend aantal B&B’s in Nationaal Park Weerribben-Wieden die – ja, nogal wiedes – aan het water liggen. Luxe en gemak staan voorop. Dat betekent: op één oor in een goed bed met eigen badkamer, bagagevervoer inbegrepen, net als ontbijt en lunchpakket. Prettige pré: op loopafstand van elke deelnemende B&B is een eetgelegenheid óf je geniet in huiselijke sfeer van het diner. Bij De Vrijstaten bijvoorbeeld, waar de maaltijd tot klein feestje is verheven. Laat je smaakpapillen verwennen aan de Table d’Hôte (Frans voor “aanschuiftafel”) van Fred en Annebel, die in hun eigen keuken geroutineerd met de pollepel zwaaien.

Gezond weer op

En morgen? Gezond weer op. De wateridylle verder verkennen. Fred en Annebel wijzen gasten graag op de pluspunten. ‘Je komt bijna niemand tegen, je hoort helemaal niks, zelfs niet het gepruttel van zo’n fluisterbootmotortje. En je dóet wat.’ Kanovaren kent legio voordelen. Vooruit, nog eentje dan: vergeet het kluwen watergroen in de schroef van je bootmotor. Geen centje last van planten met een kano. ‘Je kunt zelfs door de dichtst begroeide slootjes varen. Een onvergetelijke ervaring!’

Tip je vrienden

twitter facebook