Water

Kanokamperen in de Weerribben-Wieden

Geschreven door

Bart Deseyn

Leestijd 3 minuten

Hier lees je over

 • check

  Man-made natuurgebied

 • check

  Wilde dieren

 • check

  Kanovaren

Kano & bed? Boek hier je arrangement

Meerdaagse kanotrekkings? Daarvoor moet je naar Zweden. Dat is althans de alom geldende opinie. Wel, voor degenen die geen 1500 kilometer willen rijden is er goed nieuws. Op nauwelijks 300 kilometer van Brussel ligt het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een waarachtig kanoparadijs waar elke peddelaar zijn hart kan ophalen. Wij gingen in deze coronatijden kanovaren in de Weerribben-Wieden en daar hebben we geen spijt van.

Een prachtig man-made natuurgebied

Het uitgestrekte moeras- en merengebied heeft een oppervlakte van goed 11.000 hectaren en is ontstaan door mensenhanden. Al van in de middeleeuwen werd er turf gewonnen in het gebied. Door het “steken” van de turf ontstonden er kanalen, kreken en plassen. In de Weerribben was de activiteit veel sterker gereguleerd dan in de Wieden. De turf droogde daar namelijk op “ribben” die speciaal daarvoor tussen de “weren” werden vrijgehouden. In de Wieden zijn veel van die legakkers weggeslagen waardoor er grote watervlaktes, wieden genoemd, ontstonden. Naast de turfwinning was ook de rietteelt een belangrijke activiteit. Tot op vandaag is het Kalenberger dekriet erg gegeerd.

Wilde dieren, prachtige natuur en pittoreske dorpen

Het gebied is dus een gigantisch cultuurlandschap dat dankzij een excellent en actief beheer een enorme soortenrijkdom en dito landschapstypen herbergt. Wij maakten een 5-daagse trektocht van goed 80 km door het gebied en maakten kennis met een ringslang, een otter, visarenden, zilverreigers, ooievaars, een purperreiger en een plejade aan andere vogels. Dit allemaal in een verassend divers landschap. Van moerasbossen over riet- en hooilanden tot grote open watervlakten. Tussendoor kwamen we door de meest schilderachtige waterdorpjes met namen zoals Muggenbeet en Nederland. Ook het “Venetië van het Noorden”, Giethoorn, lag op onze route en zorgde voor een druk, maar grappig, intermezzo. Filevaren met de kano, het overkomt ons niet dagelijks.

Giethoorn
Giethoorn

Kanovaren in de Weerribben-Wieden, praktisch

Kanovaren in de Weerribben-Wieden is erg toegankelijk. Er zijn tal van uitgestippelde kanoroutes die ook mooi aangeduid staan op het water. Er zijn een boel overnachtingsmogelijkheden gaande van paalkampeerplekken over campings tot B&B’s en hotels. Alles is erg kleinschalig en in harmonie met de unieke omgeving. Onderweg kom je langs enkele kleine waterdorpjes waar je in de buurtwinkel voorraad in kunt slaan. Alle info vind je op de website van het kanoparadijs. Bovendien is er ook een handige kaart met alle routes en overnachtings- en eetmogelijkheden. Je kunt dagtochtjes maken maar ook meerdere routes aan mekaar knopen en zo enkele dagen onderweg zijn.

Een uitstekende uitvalsbasis om het natuurpark te ontdekken is Recreatiecentrum en camping De Kluft in Ossenzijl. Je vindt er ook het Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer voor alle informatie over het natuurgebied. Ten slotte kun je er ook terecht bij Kanoschool Herbie Bird waar je je peddeltechniek nog wat kunt bijspijkeren alvorens op avontuur te vertrekken.

Meer info over Freerangercanoe

Bart Deseyn

In het hart van Freeranger Canoe staan Bart en Emiel, vader en zoon. Ze hebben een gedeelde passie voor kanovaren en het creëren van mooie objecten uit hout resulteerde in het bouwen van kano’s, kajaks en peddels.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook