Water

Kun je met kinderen kanoën?

Geschreven door

Lian van Doorn

Leestijd 3 minuten

De zon schijnt op de ramen en de kids staan te popelen en springen bij de deur. ‘Pap, mam, gaan we naar buiten?’ Daar zeg je geen nee tegen, want wat is er nou fijner dan met het gezin op stap in de buitenlucht? Alleen wat ga je doen? Tip: ga kanovaren!

Een legotoren bouwen, met je kids naar de bios of een spelletje spelen op een tablet. Tja dat is … leuk? Soms wel. Maar ‘binnenkinderen’? Die bestaan toch helemaal niet. Ieder kind vindt het heerlijk om buiten te ravotten en gelijk hebben ze! Buitenspelen is goed voor het brein, de spieren, conditie en zelfs de emotionele ontwikkeling van een kind. En los daarvan, is het superleuk en spannend.

Van een wandeltocht wordt niet elk kind meteen blij. Maar van spannende uitjes zeker wel. Kanovaren is dan ideaal: waterslangen zoeken, peddelen tegen de wind in, waterbeestjes vangen met een schepnet, lekker zwemmen. Dat is avontuur! En ook nog eens een leerzaam avontuur. Want weten jouw kinderen hoe een distel eruitziet? Dat een spin acht poten heeft en niet zes? Laat ze vooral zelf hun gang gaan en als ware ontdekkingsreizigers op pad gaan.

Prik dus een kanoroute, breng quality time door met het gezin en maak herinneringen voor het leven. Eenmaal op het water heb je geen kind aan je kind. Het amusement ligt voor het oprapen. Geen tablet of film kan hier tegenop. Sterker nog, voor je neus speelt zich hier een film af in full HD; de libellen op een paar meter afstand, de veranderende wolkenlucht, de knisperende rietkragen. En zo kun je zelf ook eens achterover leunen. Maar ho, niet te ver, want dan val je in het water. (Of een reden om het wel te doen: je geeft je kinderen een onuitwisbare herinnering).

4 tips voor kanovaren met kids

Tijd om een kanoroute te plannen. Leuk! Deze tips helpen je om er een fantastisch uitje van te maken:

 1. Vul je tas met … Een vergrootglas, schepnetje en verrekijker (leuk voor de kinderen), zonnebrandcrème, water, eten, zwemkleding, waterschoenen en een extra set droge kleding. Tijdens het kanoën komen deze attributen zeker van pas. Leuk voor tijdens pauzes: een volleybal of badminton rackets.
 2. Kies een kanoroute met veel afwisseling. Dat is extra leuk én leerzaam voor de kids. Ga voor een kanoroute langs leuke, kleine plaatsjes, langs veenstromen en petgaten, door groene tunnels van moerasbossen en langs hooi- en rietlanden.
 3. Neem een waterbestendige tas mee tijdens het kanoën. Wel zo handig voor je autosleutels, telefoon, het setje droge kleding. Gebeurt er iets tijdens het varen, dan blijven de spullen drijven en worden ze niet nat.
 4. Breng een paar uurtjes door bij het wateroppervlak. Kleine zandstrandjes, een grasveldje met picknicktafel … perfecte plekken om aan te meren en neer te strijken. Kom maar op met die gesmeerde boterhammen en die fruitsalade. Meer zin in een ijsje, dan leg je natuurlijk gewoon aan bij een dorpje. Wie het eerst bij de ijssalon is!

Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Special

Kano & bed

Lekker onbezorgd

Koers een paar dagen onbekommerd door de wetlands van Nationaal Park Weerribben-Wieden en logeer onderweg bij de beste, speciaal geselecteerde B&B’s aan het water. Bagage- en kanovervoer worden geregeld, daar heb je geen omkijken naar.

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten

 2. Cultuur

  De 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook