Water

Praktische (en veilige) tips op het water

Geschreven door

Jolanda

Leestijd 2 minuten

Zag je nou net de grote vuurvlinder voorbijkomen, of was het een andere fladderaar? Op Vlindermee, de app van de Vlinderstichting vind je het. Met de juiste info op zak leer je het vaargebied en z’n bewoners beter kennen en heeft Nationaal Park Weerribben-Wieden straks geen geheimen meer voor je. Zo wordt kano- of kajakvaren ook een leerzame belevenis.

Sst… check je app

De boswachter tipt: download een paar (gratis) vogelapps voor je op pad gaat. Zoals deze: Tuinvogels, Vogels in Nederland, Vogelzang. Dan wéét je wat je hoort. Voor wie ook planten en bloemen wil determineren: check iNaturalist of PlantSnap. Wedden dat het avontuur nog leuker wordt als je die gevleugelde vriendjes en wildbloeiers in het Kanoparadijs gaat herkennen?

Stap in, stap uit

Het kan best een dingetje zijn, dat in- en uitstappen. Laat je niet ontmoedigen, als het lukt is de belevenis op het water onbetaalbaar. Bij kanoschool Herbie Bird helpen ze je – letterlijk - stap voor stapje. Erin gaat zo: zet één voet in het midden van de kano of kajak, één op de wallekant. ‘Dan val je niet tussen wal en schip.’ Breng je gewicht boven het been in de boot en laat dan rustig je billen zakken. Eruit is ook weer appeltje-eitje: breng eerst één voet in kleermakerszit, plaats je gewicht erop en kom recht omhoog, zet dan je andere voet of knie op de kant.

Tegen de wind in

Tip van Herbie’s kanocracks: begin altijd tegen de wind in! ‘Het eerste uur onderweg ben je nog niet moe en je vaart ongemerkt gauw een eindje weg. Maar houd er rekening mee dat je weer terug moet en dat kost ook energie. Als je met wind tégen begint, vaar je tenminste lekker met de wind in de rug terug.’

Zwemvest

Voor je eigen veiligheid: draag altijd een zwemvest op het water. Verplicht is het niet, maar raadzaam wél.

Kano of kajak?

De termen kano en kajak worden vaak door elkaar gehusseld. Het zit zo: een kajak is wél een kano, maar een kano geen kajak. Zoals een kano wél een boot, maar een boot niet perse een kano is. Volg je het nog? Een simpel ezelsbruggetje dan: in de open kano (ook wel Canadees genoemd) zit je op een bankje en gebruik je een peddel met één blad. Bij de kajak zit je op de bodem met een dubbelbladige peddel, één voor links, één op rechts.

Harde wind?

Ga met harde wind niet de grote open wateren op.

Kijk voor deze en nog meer tips over veilig kanovaren op de website van de watersportbond.

Jolanda

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Special

Kano & bed

Lekker onbezorgd

Koers een paar dagen onbekommerd door de wetlands van Nationaal Park Weerribben-Wieden en logeer onderweg bij de beste, speciaal geselecteerde B&B’s aan het water. Bagage- en kanovervoer worden geregeld, daar heb je geen omkijken naar.

  1. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

  3. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

  4. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

Tip je vrienden

twitter facebook