Water

Waarom kanovaren zo gezond is!

Geschreven door

Lian van Doorn

Leestijd 4 minuten

An apple a day keeps the doctor away? Vergeet appels. Wij geloven graag dat kanoën een manier is om de dokter op afstand te houden. En niet omdat je dan midden op het water zit en de huisarts daar niet kan komen, maar gewoonweg omdat je gezonder wordt van kanoën. Ga je gang, overtuig jezelf met deze 5 redenen.

Er zijn allerlei plaatsen waar je kunt gaan kanoën; midden op een groot meer, door sloten omsingeld met polderlandschap of langs rietkragen. Waar je het ook doet, kanovaren is hartstikke gezond! We geven 5 redenen waarom deze wateractiviteit goed is voor je gezondheid.

1. Kanoën is een volledige lichaamstraining

Plaats de peddel in het water, zet goed af en je voelt het vanzelf: elke spier in je bovenlichaam wordt getraind. Maar vergis je niet: hoewel het lijkt alsof je alleen je armen gebruikt tijdens het kanovaren, heb je alle spieren in je lijf nodig. Hardcore peddelen, betekent zelfs dat je een heuse workout te pakken hebt. Een kanoroute zet spieren aan het werk waarvan je niet meer wist dat je die had. En zo sta je in de avond voor de spiegel te staren naar je sterke been- en rugspieren. Het leuke: je staat niet in een saaie sportschool waar de muziek veel te hard staat en je binnen vier muren staat. Nee, gewoon buiten, op het water, met je vrienden, je gezin of juist helemaal alleen, middenin de natuur.

2. Het werkt stressverminderend

En die natuur en buitenlucht … tja, waarom dat goed voor je is spreekt voor zich nietwaar? Als je even niet vaart, hoor je de geluiden van watervogels, zie je de weerspiegeling van het zonlicht op het water en hoor je het zachte geklots van het water tegen de kano. Je komt bijna in een trance. En eenmaal weer in actie, vecht je tegen de wind of word je juist langzaam meegevoerd. Op het water zijn heeft een kalmerend effect op de hersenen en kan helpen het stressniveau te verlagen. Ook voor kids biedt een kanoroute om die reden hartstikke veel ontspanning.

3. Je kunt je hoofd leegmaken

‘Dit weekend plan ik niets, blijf ik thuis en ga ik lekker ontspannen.’ Grote kans dat je weekend er als volgt uitziet: je gaat naar die nieuwe lunchtent met je partner, hebt een intensieve reorganisatie in huis en de huishoudelijke klusjes liggen ook nog te wachten. Om écht tot rust te komen en je hoofd leeg te maken, moet je soms echt kiezen om ál je dagelijkse verantwoordelijkheden even ‘uit’ te zetten. Vandaag is het tijd om te ontspannen! Dat kan in vele vormen en kanoën is er één van. Is er iets idyllischer dan jij, in een kano op het water, rustig varend langs rietkragen, oude molens en waterlelies? Je hoeft alleen maar aandacht te schenken aan het water en de rust om je heen. Glijd over het wateroppervlak en wees dankbaar dat je niet thuis bent gebleven voor de was of het ordenen van je administratie.

4. Je komt in contact met de natuur

Nederland is een paradijs voor peddelaars. Waarom? Je hebt er stille, schilderachtige meren, allerlei kanokampeerplekken en kilometers aan kanoroutes. En dat allemaal in een rustig en landelijk gebied. Door te kanoën kom je dichterbij de natuur dan wanneer je gaat wandelen of fietsen. Watervogels zijn over het algemeen minder verlegen rond mensen op het water, dus je ziet dingen die de wandelaars en fietsers zelden zien. Je ontmoet vrolijke mensen (wie wordt er nu niet vrolijk van water en kanovaren?!) en ziet dorpjes vanuit een ander perspectief.

5. Je bouwt een fijne herinnering op

Je bent het vast met ons eens als we zeggen dat kanoën een superleuk uitje is. Op je gemak peddel je door de natuur, meer je even aan om op het gras je bammetje te eten en laat je de kids zwemmen of spelen met het water om vervolgens in alle rust de kano weer op te zoeken. Grote kans dat kanovaren voor het hele gezin een mooie herinnering zal worden. En de volgende keer dat je uit het raam van je sombere kantoor kijkt, of je in een veel te lange vergadering zit, denk je gewoon even terug aan het moment dat je geheel ontspannen in de kano zat, met niets meer en niets minder dan water en natuur. Dan word je vanzelf weer zo rustig.

Enthousiast geworden? Boek hier je kano en ga op pad!

Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Special

Kanokamperen

Een tikje wild

Liever into the wild? Ga dan voor het gevoel van ultieme vrijheid. Kanokamperen is kanoën én kamperen, dus een optimale natuurbeleving. Het staat synoniem met avontuur outdoor, overgoten met een sausje survival.

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook