Natuur

Een schitterend natuurgebied door mensenhanden gemaakt, hier in de Weerribben-Wieden

Leestijd 3 minuten

Weerribben-Wieden Nationaal Park

Een uitgestrekt moeras- en merengebied met een oppervlakte van bijna 11000 hectare: dat is Weerribben-Wieden Nationaal Park. Dit natuurgebied is door de mens ontstaan, dankzij het noeste werk van turfstekers en rietsnijders. Het is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Er leven unieke dieren in het Nationaal Park, waaronder otters, aalscholvers en vuurvlinders. Het Nationaal Park is het leefgebied van niet minder dan 150 vogelsoorten. Vogelliefhebbers observeren de moeras- en watervogels vanuit vogelkijkhutten op verschillende locaties.

Wandelen en fietsen

Wandel of fiets met een Weerribben kaart naar de unieke plekjes in het Nationaal Park en maak kennis met de fraaie natuur in dit gebied. Op een Weerribben Wieden kaart vind je de talrijke fiets- en wandelroutes door het park.

Het wandelnetwerk telt maar liefst 550 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Er zijn 24 startpunten met informatiepanelen. Via vlonderpaden en kleine weggetjes wandel je over drassige weiden vol met bloemen, over mooie rietlanden en langs de oevers van riviertjes en meren. Liever met de fiets? Volg de fietsroute op de Weerribben Wieden kaart en fiets langs molentjes, kades en monumenten! De volledige fietsroute is 61 kilometer lang, maar je kunt deze ook inkorten tot 39 kilometer. Met een pontje word je met je fiets overgezet naar de overkant van het meer.

Het water op!

Nog beter is een bezoek aan het natuurgebied per boot. Huur een kano, neem een Weerribben plattegrond mee waarop je kanoroute staat en verken het Nationaal Park vanop het water! In het gebied heeft men speciale kano-overnachtingsplekken voorzien, zodat je er meerdere dagen over mag doen. Wie wat minder avontuurlijk is, kan natuurlijk ook aan boord gaan van een fluisterboot en zo genieten van het fraaie natuurschoon.

Giethoorn bezoeken

In de buurt van het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt Giethoorn, het 'Hollandse Venetië'. Waarom zou je niet na Weerribben Giethoorn verkennen? Dit gezellige waterdorp is uniek met zijn talrijke kanaaltjes, bruggen en huizen met rieten daken leer je het best kennen vanop een punter. Zo'n punter is een bootje met een vlakke bodem, dat je zelf voortduwt met een lange stok. Je mag ook een sloep huren met een elektrische motor, waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Je kunt ook gaan aan boord van een rondvaartboot, waar een ervaren schipper je de mooiste uithoekjes van Giethoorn en omgeving laat zien. Je treft in het stadje ook tal van leuke winkeltjes en interessante musea aan.

Vanuit het Nationaal Park naar de Zuiderzeestadjes

Weerribben-Wieden ligt aan de westelijke rand van de provincie Overijssel en grenst aan de Noordoostpolder. Leer tijdens je vakantie in Weerribben Overijssel aan de voormalige Zuiderzee kennen! Hier liggen stadjes en dorpjes die vroeger aan de Zuiderzee grensden, zoals Blokzijl, Zwartsluis, Vollenhove en Kuinre. In Vollenhove tref je mooie gebouwen en landgoederen aan, die herinneren aan de tijd dat hier belangrijke bestuurders en edellieden woonden. Voorbeelden hiervan zijn het landgoed Oldruitenborgh en De Oldenhof.

In Zwartsluis vind je een boeiend natuurmuseum, een schilderachtige haven en tal van leuke winkeltjes. Blokzijl was tijdens de Gouden Eeuw een bloeiende handelsstad, en dat merk je aan de historische huizen met fraaie gevels. De omgeving van Weerribben-Wieden heeft zowel voor natuurliefhebbers, watersporters als cultuurliefhebbers ontzettend veel te bieden!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook