Terug in de tijd en toch helemaal van nu
- 5 minuten leestijd
- 2267 x bekeken
Alsof auto’s nog niet zijn uitgevonden… In de waterdorpen van Weerribben-Wieden zijn meer boten dan gemotoriseerde voertuigen. Bezoekers krijgen daardoor het gevoel alsof ze een eeuw terug in de tijd gaan. De sfeer en het karakter van pakweg Giethoorn, Dwarsgracht, Belt-Schutsloot en Wanneperveen versterken dat gevoel. Toch zitten ze ook vol met modern vertier en een culinair aanbod van hoog niveau. Ontdek het heden en het verleden van de markante waterdorpen in Weerribben-Wieden.
Soms lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan in Weerribben-Wieden. Grote delen van de waterdorpen zijn niet met de auto bereikbaar. Bewoners en bezoekers wandelen of fietsen daar over smalle paadjes langs de grachten, zoals mensen dat een eeuw geleden vermoedelijk ook deden. Zebrapaden en verkeerslichten bestaan hier niet. Een groot aantal bewoners van de waterdorp kan de eigen woning zelfs niet met de auto bereiken. Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar bijvoorbeeld Belt-Schutsloot is sowieso pas sinds de jaren zestig over de weg bereikbaar. Tot die tijd waren bewoners aangewezen op de benenwagen of vervoer over water. Nog steeds zijn dat populaire vervoersmiddelen in Weerribben-Wieden.
Terug in de tijd, maar helemaal van nu
Bruggen en boerderijen
Ook de rest van het decor is niet wezenlijk anders dan honderd jaar geleden. Over de grachtjes van de waterdorpen liggen karakteristieke bruggetjes die bewoners bij hun huizen brengen. Vaak zijn dat nog authentieke boerderijen met kameeldaken. Die herinneren aan de tijd dat boeren hun hooi bij de eigen woning opsloegen. Veel daken van de woningen zijn gedekt met het riet uit Weerribben-Wieden. De functie van veel boerderijen is wél veranderd. Tegenwoordig zijn het bijvoorbeeld onderkomen voor horecavoorzieningen.
Fanfare!
Langs de smalle paadjes en de grachtjes is genoeg te zien. Trek alleen al minimaal een dag uit voor een bezoek aan Giethoorn. Fascinerend zijn bijvoorbeeld de grote collectie edelstenen van Museum de Oude Aarde en schelpengalerie Gloria Maris. Liefhebbers van Fanfare herkennen in Giethoorn ongetwijfeld locaties die ook in de beroemde film voorkomen. Het gelijknamige café/restaurant en Smit’s Paviljoen mogen ze sowieso niet overslaan. Langs de gracht prijkt ook een standbeeld van Albert Mol, de acteur die de hoofdrol speelde in de film van Bert Haanstra.
Musea en bezoekerscentra
Op een centraal punt in Giethoorn staat Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. De voormalige onderwijzerswoning is nu een plek waar bezoekers alles horen over de turfwinning en andere ambachten en tradities. Je loopt hier een authentieke Gieterse boerderij binnen. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een mooie indruk van het eenvoudige bestaan in het bekendste waterdorp. Wil je nog meer weten over de vervening, de turfwinning, de rietcultuur en de unieke natuur rond de waterdorpen? Bezoek dan Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten (Sint Jansklooster) en het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl.
Het water op
De waterdorpen beleef je het mooiste op het water. Op veel locaties vertrekken rondvaartboten die vanuit de hectiek naar de rust en de natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden varen. Voor fietsliefhebbers is de watertaxi van Natuurmonumenten ideaal. Die vaart tussen Blokzijl, Sint Jansklooster en Giethoorn. Stap aan boord voor een mooie tocht en fiets terug. Liever zelf het stuur in handen? Huur dan een fluisterboot, een sloep of een Gieterse punter. Giethoorn heeft nog twee werven waar deze authentieke vaartuigen worden gemaakt.
Het verdronken dorp
Veel boten zetten koers naar het grote meer de Beulakerwijde. Die ontstond door hevige stormvloeden en overstromingen die ook het einde voor het dorpje Beulake betekenden. Middenin het meer, dichtbij de plek waar het dorp lag, staat tegenwoordig een kunstwerk dat de tragische geschiedenis markeert. Het heeft de vorm van een kerktoren. Veel vaarexcursies van Natuurmonumenten komen langs deze plek. De schipper vertelt graag het verhaal achter het verdronken dorp.
Lees hier het verhaal van het verdronken dorp Beulake
Kanoparadijs
Wie de meest magische plekken van Weerribben-Wieden wil ontdekken en zich tegelijkertijd wat meer wil inspannen, gaat met de kano het gebied in. Weerribben-Wieden staat niet voor niets bekend als het kanoparadijs van Nederland. Vanuit onder meer Kalenberg, Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Ossenzijl wachten afwisselende routes voor beginners en gevorderden. Ze doen de meest afgelegen gebieden van Weerribben-Wieden aan die niet begaanbaar zijn voor boten. Deze smalle vaarten en sloten zijn ook zeer geschikt voor liefhebbers van peddelsurfen of suppen.
Elektrisch fietsen
Ook fietsen door de waterdorpen is een prachtige ervaring. Zelf geen fietsendrager op de auto? Overal in Weerribben-Wieden zijn fietsen te huur. Of ontdek het gebied op een rustgevende E-chopper of elektrische scooter. Zelfs de aloude Solex-karretjes zijn geen zeldzaamheid in de waterdorpen. Voor fietsers wacht een uitgebreid netwerk aan goed aangegeven routes. Op zoek naar een verrassende plek? Fiets dan vanuit Dwarsgracht naar het mini-waterdorp Jonen en laat je daar overzetten met de kleine veerpont.
Nagenieten op het terras
Voor gezellig napraten over de culturele middag of de avontuurlijke kanotocht zit je ook goed in de waterdorpen? Je hebt de sfeervolle terrassen, cafés en restaurants voor het uitzoeken. Aan het water, maar dat is in de waterdorpen bijna vanzelfsprekend.