navigatie overslaan

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten.

Bijzondere natuur die onder invloed van mensenhanden is ontstaan

De natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden ziet er ongerept uit, maar dat is slechts schijn. Vanaf de twaalfde eeuw veranderde dit veenmoeras onder invloed van de mens. In vroeger tijden werd het veen gestoken en op smalle stroken grond te drogen gelegd, bekend als 'de ribben'. Om turf te vervoeren, werden sloten en grachten, genaamd 'de weren', gegraven door de menselijke handen. Helaas leidden dijkdoorbraken tijdens zware stormen tot grote overstromingen, waarbij grote delen van het afgegraven gebied onder water kwamen te staan. Zo ontstonden de meren van de Wieden. Het karakteristiek landschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden is dus grotendeels door mensenhanden ontstaan.

Wat is er te doen?

Dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden

Fietsen, wandelen & varen

Fiets, vaar of wandel dwars door Nationaal Park Weerribben-Wieden en waterdorpen Giethoorn, Belt-Schutsloot en Wanneperveen. In Zuiderzeestadjes Blokzijl en Vollenhove zie je nog de sporen van een rijk vissers- en handelsverleden. Alleen, met de kinderen of je hond, voor een dag of meerdere dagen…