navigatie overslaan

Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  • 5 minuten leestijd
  • 4925 x bekeken

Statige koopmanshuizen en rijksmonumenten kijken uit op de havens van Blokzijl en Vollenhove. De komst van het ‘nieuwe land’ veranderde de functie van de havens, maar de sfeer van de Zuiderzee bleef op de een of andere manier hangen. Dat voel je als je langs de gevels van de stadjes loopt of geniet van het leven op de sfeervolle terrassen. Ook Kuinre en omgeving zijn een bezoek waard. Proef de historie in de Zuiderzeestadjes van Weerribben-Wieden.

Ondanks dat zeeschepen Blokzijl, Kuinre en Vollenhove niet meer kunnen bereiken, blijven de stadjes geliefd bij watersporters. Blokzijl is de poort naar de meren en mystieke moerassen van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dat zorgt voor veel nautische bedrijvigheid bij de sluis en de havenkom middenin het dorp. Vollenhove ligt ook strategisch aan het water: het is een soort knooppunt tussen Weerribben-Wieden, Flevoland en het Zwarte Meer/Zwarte Water. Ook vanuit Kuinre bereiken watersporters Nationaal Park Weerribben-Wieden, terwijl ze over de Linde koers zetten richting de Friese Meren.

Ontdek de verhalen achter de 'gouden' gevels

Beleef het water

Wie zelf geen boot heeft en toch in de Zuiderzeestadjes aan boord wil stappen, heeft verschillende mogelijkheden. Het gevoel van vroeger beleven kan bijvoorbeeld vanuit Kuinre op de KU11. Dat is een oude visserspunter. Ook het Venose Skutien barst van de historie. Deze authentieke botter uit Vollenhove heeft sinds kort een prachtig nieuw onderkomen bij camping ’t Akkertien op de Voorst. Die verhuurt bovendien ook vaartuigen zoals sloepen en kano’s.

Lekker tafelen

Dat vakantiegevoel roept Blokzijl ook op. Het stadje met de gevels uit de Gouden Eeuw is de bestemming voor liefhebbers van lekker tafelen. Dat kan bij bijvoorbeeld bij het beroemde Kaatje aan de Sluis, bij het Prins Mauritshuis of bij het landelijke Geertien. Gasten maken niet alleen keuze uit een uitgebreid menu, maar ook van welk decor ze willen genieten: de historische sluis van Blokzijl, de net zo historische havenkom of de waterkant in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook Vollenhove heeft sfeervolle terrassen en een uitgebreid aanbod aan horeca.

Eten & drinken langs het water
Eten & drinken langs het water

Een kanon afschieten

Het gezegde ‘je kunt er wel een kanon afschieten…’ gaat niet op voor het gezellige Blokzijl. Toch staan de kanonnen klaar in het havenstadje. Die verwijzen naar de tragedies van vroeger. Regelmatig moesten bewoners van Blokzijl en omgeving de strijd aangaan met het wassende water. Met een kanonschot waarschuwden de bestuurders de inwoners voor het naderende onheil. Ook langs de dijk tussen Blokzijl en Blankenham staan deze kanonnen nog opgesteld. Moderne media hebben hun functie ondertussen overgenomen.

Stad van de paleizen

De sfeer van vroegere tijden hangt zeker op de meest monumentale plaatsen van Vollenhove. Een stadswandeling maakt duidelijk waarom Vollenhove vroeger mocht pronken met de eretitel ‘stad van de paleizen’. Van de dertien havezaten die het stadje rijk was, zijn er een aantal bewaard. Een prominente plek heeft ‘stadspaleis’ Oldruitenborgh. De slogan van het hotel-restaurant luidt niet voor niets ‘Een vorstelijk hotel in een historische omgeving’. Gasten en andere bezoekers maken graag een ommetje in het achtergelegen park in Engelse stijl. In dat park ligt nog een deel van een ruïne van Toutenburg, een ander voormalig landgoed.

Bossen

Net zo fraai als Oldruitenborgh is Landgoed de Oldenhof, dat een steenworp buiten Vollenhove ligt. Bezoekers van het theehuis of de camping op dit landgoed krijgen ongetwijfeld het gevoel dat ze de 18e eeuw zijn binnengewandeld. Het landgoed en het omringende bos nodigen uit tot een wandeling. Dat geldt zeker ook voor het Waterloopbos, aan de andere kant van Vollenhove. Deskundigen van het Waterloopkundig Laboratorium voerden daar proeven uit met schaalmodellen van grote waterwerken. Ze geven het bos nu een eigen karakter. Prachtig is ook het Kuinderbos. Vlak buiten Kuinre kunnen wandelaars eindeloos dwalen door een afwisselend bos.
Lees hier meer over het Waterloopbos

Waterloopbos
Waterloopbos

Musea

Meer weten over de imposante geschiedenis van Vollenhove en omgeving? Bezoek dan Stadsmuseum CHC Vollenhove. Dat is de plek waar de historie van de stad van de paleizen tot leven komt. Naast het verhaal van de adellijke families laat het museum onder meer de periode van de visserij in Vollenhove zien. Interessant zijn ook de vondsten van het ‘verdronken dorp’ Beulake dat in de achttiende eeuw door natuurgeweld van de kaart verdween. Ook Museum het Gildenhuys in Blokzijl duikt in de geschiedenis. Centraal staat de band van Blokzijl met het water.

Dahliareuzen door de straten

Inwoners van de Zuiderzeestadjes ontwikkelen nog steeds tradities. Het Bloemencorso van Vollenhove is een mooi voorbeeld. Net zoals het corso van het dichtbijgelegen Sint Jansklooster behoort dat tot de grootste corso’s van Nederland. Tienduizenden bezoekers vergapen zich in augustus aan de dahliareuzen die door de straten van Vollenhove en Sint Jansklooster glijden.

Bloemencorso Sint Jansklooster door Wilko Visscher
Bloemencorso Sint Jansklooster door Wilko Visscher

Tussen beide dorpen ligt ook het bijzondere Hoge land van Vollenhove. De glooiingen zijn te danken aan de voorlaatste ijstijd. Boven de lichte hellingen kijkt de watertoren van Sint Jansklooster uit over het landschap. Een onder architectuur gebouwde trap leidt naar een uitzichtpunt. Wie de trappen bedwingt ziet van bovenaf dat de Zuiderzeestadjes omringd worden door een prachtige omgeving.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?