Cultuur

De toren die iedereen ziet en die je bijna niet kunt missen als je hier bent!

Leestijd 2 minuten

Een ideaal kompas voor watersporters in de Wieden: de watertoren van Sint Jansklooster. Het ruim veertig meter hoge bouwwerk is bijna overal in de streek te zien en helpt bij het bepalen van de koers of route. Zien wat de watertoren dag en nacht ziet? Bestijg dan de ruim tweehonderd treden en geniet van het fenomenale uitzicht over Wieden en ruime omgeving!

Architectuur

Een watertoren volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. Dat is de toren die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw boven de Wieden uitsteekt. Het door de Waterleiding Maatschappij Overijssel gebouwde complex raakte in de moderne tijd zijn oorspronkelijke functie kwijt, maar de laatste jaren staat de toren er bepaald niet werkeloos bij. Streekbewoners en toeristen klimmen tegenwoordig maar wat graag naar boven.

Trappen

Voor het mooiste uitzicht over de Wieden moet je wel wat doen: dik tweehonderd trappen beklimmen. Die expeditie voert langs een prachtige, onder architectuur gebouwde trap. De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijgt de bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Na nog even zwoegen wacht bovenin het uitzichtpunt.

Kunstwerk

Wie vanuit de top van de watertoren goed tuurt, ziet in de Beulaker een andere opvallende toren: het is een kunstwerk dat herinnert aan het verdronken dorp Beulake. Dichtbij de oude begraafplaats van dat veendorpje staat sinds een aantal jaren een kunstzinnige kerktoren. Met de boot vaar je er zo onder door!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Culinaire kerst

  2. Kerstuitjes in Weerribben-Wieden

  3. Originele sinterklaascadeautjes

  4. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

Tip je vrienden

twitter facebook