De ‘zeldzaam waardevolle’ stallen van Spijkervet

Leestijd 5 minuten

Een naam die moeiteloos kan fungeren als titel van een roman, film of desnoods een nieuwe editie van Suske & Wiske. Maar ‘de Stallen van Spijkervet’ hebben zelf ook een goed verhaal te vertellen. Het is tegenwoordig sfeervol shoppen in de oude paardenstallen in de historische binnenstad van Steenwijk. Particulieren en kleine bedrijven verkopen in het markante gebouw hun vaak bijzondere producten. Het Koetshuis is sinds enkele jaren een brasserie. De sfeer van het verleden zorgt voor een speciale ambiance. Liefhebbers van architectuur en vervlogen tijden mogen dit Rijksmonument ook niet overslaan.

Het stallencomplex stamt uit het begin van de 20e eeuw. De Steenwijker spekslager en koopman Hendrik Spijkervet liet in 1903 een herenhuis aan de Markt bouwen. Dat is een ontwerp van het Steenwijker architectenbureau Aberson & Zoon. Gemaakt in de stijl van de toen populaire art nouveau of jugendstil, die ook in Steenwijk de nodige sporen achterliet. Tegenwoordig fungeert het opvallende herenhuis als winkel.

Koetshuis en paardenstallen

Bij het herenhuis horen een koetshuis aan de Gasthuisstraat en de luxe paardenstallen (1905-1905) aan de Kalverstraat. De panden die met elkaar verbonden zijn, werden gebouwd in opdracht van koopman en stalhouder Lambertus Spijkervet, de zoon van Hendrik. Die had daar plaats voor zijn tuigpaarden en rijtuigen. Beide gebouwen vormen een architectonische eenheid die is geïnspireerd door de stijlen neorenaissance en art nouveau. In de jaren vijftig verdwenen de rijtuigen en paarden uit de stallen. Die stonden vanaf dat moment lang leeg. Dat lot zorgde er wel voor dat de stallen in de oorspronkelijke staat bewaard bleven. Volgens sommige liefhebbers doen ze nauwelijks onder voor de monumentale stallen bij Paleis het Loo.

Openstaande staldeuren

De locatie in Steenwijk is veel minder prominent dan het koninklijke paleis in Apeldoorn. Bezoekers die niet thuis zijn in de Vestingstad, moeten vermoedelijk even zoeken naar het complex van de paardenstallen. Het ligt namelijk een beetje buiten het zicht van de winkelstraten. Wie één keer binnen is, komt zeker terug. Op winkeldagen wijzen de grote bruine staldeuren de weg. Die staan dan uitnodigend open. Ze geven toegang tot een indrukwekkend gebouw met onder meer zeven goed bewaard gebleven paardenstallen. Je zou elk moment verwachten dat een ruiter of amazone een paard zadelt voor een rit door de omgeving van Steenwijk. Maar al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw klinkt het klikklak van paardenhoeven niet meer in deze stallen.

Zinken paardenhoofden

Sinds de sluiting zijn de beide complexen interessanter voor architectuurliefhebbers dan voor bewonderaars van paarden. Ze vallen voor de rijke versiering met onder andere gesmede details, zinken paardenhoofden en veelkleurige geschilderde details aan de gevel. Verantwoordelijk voor die inrichting is de roemruchte firma Musgrave Original, die vanaf 1843 luxe stalinrichtingen ontwierp. Wat nu dus een plek voor jonge ondernemers om hun spullen te verkopen.

Zeldzaam mooi

Volgens de website Rijksmonumenten.nl zijn zowel het koetshuis als de paardenstallen van groot cultuur-historisch en architectuur-historisch belang. Dat heeft te maken met de oorspronkelijke functie van de complexen in de oude binnenstad. Bovendien is het interieur in originele staat. De combinatie met de architectonische en stilistische gaafheid maakt dat de complexen van ‘grote zeldzaamheidswaarde’ zijn. Ze behoren tot de mooiste gebouwen van Steenwijk en omgeving.

Verkoophal

Nadat de stallen buiten gebruik raakten, wist Steenwijk lang niet goed wat het aan moest met het gebouw. Belangstellende partijen zetten de koop van het pand nooit door. Pas redelijk recent kreeg het Rijksmonument een passende functie, die de grandeur van een eeuw geleden weer openbaar toegankelijk maakt. De geboren Steenwijkse Bea Klein Hazebroek opperde in 2014 om van het complex een verkoophal te maken waar kleine bedrijfjes en particulieren hun waren kunnen aanbieden. Een gouden idee. Binnen de kortste keren vielen veel bezoekers voor het concept. Het bijzondere assortiment van de UitSTALling geeft het unieke decor een extra dimensie. Kijkers en kopers vinden in de Stallen van Spijkervet nu kleding, boeken, elpees, brocante spullen en andere snuisterijen. Naast de producten van ondernemers is er ook ruimte voor kunstenaars en organisaties die een goed doel willen steunen of onder de aandacht brengen.

Verkoophal
Verkoophal

Het Koetshuis

Het Koetshuis is sinds een paar jaar een brasserie. In een decor vol art nouveau is het genieten van het mooie culinaire aanbod met veel biologische streekgerechten. De ingang van de brasserie is aan de Gasthuisstraat. Bij mooi weer is het heerlijk zitten op het tuinterras achter het koetshuis.

Nico Brillen

Ook in het herenhuis aan de Markt dat oorspronkelijk bij het koetshuis en de paardenstallen hoort, is al jarenlang een winkel gevestigd. Tegenwoordig is dat opticien Nico Brillen. De eigenaar leidt belangstellenden graag rond in het bijzondere pand dat hij zelf omschrijft als ‘brillentheater’. Ook voor niet-brillenliefhebbers is het pand met de schitterende details een bezoek meer dan waard. Op zoek naar nog meer art nouveau in Steenwijk? Bezoek dan Museumhuis Villa Rams Woerthe.

Openingstijden

De schoonheid én de producten van de Stallen van Spijkervet met eigen ogen bewonderen? Het complex is in de zomermaanden meestal open van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. ‘s Winters zijn de stallen op woensdag gesloten. Ook op koopzondag staan de bruine staldeuren open voor het publiek. Kijk op de Facebook-pagina van de Stallen van Spijkervet voor de meest actuele informatie. Informatie over de brasserie vind je op de website van Het Koetshuis.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook