Cultuur

Van pauperparadijs naar werelderfgoed, een schitterend verhaal

Leestijd 2 minuten

Kansarme gezinnen uit het westen een nieuwe toekomst bieden in een kolonie in het oosten. Tegenwoordig zou een bedenker vermoedelijk voor gek worden verklaard, maar in de 19e eeuw ontstonden zo verschillende dorpen. Willemsoord in Weerribben-Wieden en het vlak daarbij gelegen Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn drie van de vijf Nederlandse Koloniën van Weldadigheid. Ontdek een fascinerende geschiedenis.

Generaal

Generaal Van den Bosch komt met het kolonieplan in een tijd dat het slecht gaat met Nederland. Vooral in de steden heerst bittere armoede. In 1818 begint de bouw van Frederiksoord, niet veel later staan ook Wilhelminaoord en Willemsoord op de kaart. Straatarme gezinnen krijgen daar de kans op een betere toekomst. Daarvoor moeten ze loodzware arbeid verzetten op de heide en in het veen. Nog later ontstaan de kolonies van Veenhuizen en Ommerschans, waar bedelaars, zwervers en criminelen aan het werk worden gezet.

Pauperparadijs

De geschiedenis staat weer in het middelpunt van de belangstelling. Suzanna Jansen schrijft de bestseller Het Pauperparadijs en duizenden mensen zien in het Gevangenismuseum in Veenhuizen een voorstelling die daarop gebaseerd is. Ook Willemsoord en zijn twee buurtdorpen staan in het nieuws omdat ze naar een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco streven.

Museum de Proefkolonie

200 jaar terug in de tijd, dit kan in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Tijdens een unieke multimediale tijdreis treed je in de voetsporen van de eerste bewoners van de Koloniën van Weldadigheid. Na een bezoek aan het museum zie je in het landschap duidelijk de historische erfenis terug. De fiets- en wandelroutes vertellen je meer over de rijke historie van deze Koloniën die in 2021 Werelderfgoed zijn geworden.

Gouden gehaktbal

In een van die gebouwen is Eethuys de Steen gevestigd. De menukaart is daar gevuld met gerechten die verwijzen naar het verleden van Willemsoord en omgeving. Tip voor de liefhebber van de Hollandse keuken: de geserveerde gehaktballen werden door De Telegraaf beloond met de eretitel ‘Gouden Gehaktbal’.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Cultuur

    Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

  2. Cultuur

    Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

  3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

  4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

    De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook