Van pauperparadijs naar werelderfgoed, een schitterend verhaal

Leestijd 2 minuten

Kansarme gezinnen uit het westen een nieuwe toekomst bieden in een kolonie in het oosten. Tegenwoordig zou een bedenker vermoedelijk voor gek worden verklaard, maar in de 19e eeuw ontstonden zo verschillende dorpen. Willemsoord in Weerribben-Wieden en het vlak daarbij gelegen Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn drie van de vijf Nederlandse Koloniën van Weldadigheid. Ontdek een fascinerende geschiedenis.

Generaal

Generaal Van den Bosch komt met het kolonieplan in een tijd dat het slecht gaat met Nederland. Vooral in de steden heerst bittere armoede. In 1818 begint de bouw van Frederiksoord, niet veel later staan ook Wilhelminaoord en Willemsoord op de kaart. Straatarme gezinnen krijgen daar de kans op een betere toekomst. Daarvoor moeten ze loodzware arbeid verzetten op de heide en in het veen. Nog later ontstaan de kolonies van Veenhuizen en Ommerschans, waar bedelaars, zwervers en criminelen aan het werk worden gezet.

Pauperparadijs

De geschiedenis staat weer in het middelpunt van de belangstelling. Suzanna Jansen schrijft de bestseller Het Pauperparadijs en duizenden mensen zien in het Gevangenismuseum in Veenhuizen een voorstelling die daarop gebaseerd is. Ook Willemsoord en zijn twee buurtdorpen staan in het nieuws omdat ze naar een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco streven.

Koloniehof

Museum de Koloniehof in Frederiksoord is de plek voor een duik in de historie van de pauperparadijzen. Het is ook een goed vertrekpunt voor een fietstocht of wandeling langs de vele tastbare herinneringen aan het bijzondere verleden. Willemsoord en omgeving staan vol met monumentale gebouwen uit de kolonietijd.

Gouden gehaktbal

In een van die gebouwen is Café de Steen gevestigd. De menukaart is daar gevuld met gerechten die verwijzen naar het verleden van Willemsoord en omgeving. Tip voor de liefhebber van de Hollandse keuken: de geserveerde gehaktballen werden door De Telegraaf beloond met de eretitel ‘Gouden Gehaktbal’.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Eten & Drinken

  Culinair genieten in Steenwijk

 2. UIT in de regio

  Kom shoppen in Steenwijk Vestingstad

 3. Natuur

  Mooie fotolocaties in Nederland: leg Weerribben-Wieden vast op beeld

  Erik
 4. Natuur

  Trek de wandelschoenen maar aan! Wandelen in waterdorp Giethoorn

Tip je vrienden

twitter facebook