Ooit lag er een groot deel van wat nu Nationaal Park Weerribben-Wieden is aan zee. De Zuiderzee. Handel en visserij brachten voorspoed, maar stormen in 1701, 1775/1776 en 1825 zorgden voor dramatische dijkdoorbraken en leidden tot de vorming van kleine meertjes langs de dijk van Kuinre naar Blokzijl, bekend als doorbraakkolken of wielen. Deze kolken en de eeuwenoude dijken zijn stille getuigen van het verleden.

Verhalen & tips over Zuiderzee en de handelsteden

 1. Deelfietsen: oplossing voor meer mobiliteit van inwoners en toeristen

 2. Op en om het water

  Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

 3. Water

  Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

  geschreven door Lian van Doorn
 4. Water

  In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

 5. Wat is er in de winter te doen in de omgeving van Giethoorn? 7 wintertips!

 6. Natuur

  Geniet in de herfstvakantie of kerstvakantie van Weerribben-Wieden

  geschreven door Erik
 7. Natuur

  Marijn fietst met… wethouder Bram Harmsma

  geschreven door Marijn
 8. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

De rijke geschiedenis van Vollenhove

Stap terug in de tijd in Vollenhove om de glorie van het verleden te ervaren. Ontdek de 'Stad der Paleizen' en laat je verwonderen door de bewaard gebleven schatten uit vervlogen tijden. In de 17e eeuw waren er maar liefst zeventien Havezaten. Vrijwel de hele stad leefde van de adellijke gezinnen die er woonden. Nu zijn er nog zes te zien, het Raadhuis uit 1621 is een eyecatcher en drie middeleeuwse kerken sieren nog altijd de stad.

Tijdloze schoonheid in Blokzijl

De idyllische Havenkolk in Blokzijl wordt omringd door statige koopmanshuizen die het rijke verleden van deze plaats verraden. Wandel door de schilderachtige straatjes, en je zult je verwonderen over de overvloed aan rijksmonumenten uit de Gouden Eeuw, die voor een prachtig decor zorgen. Blokzijl ademt nog steeds een bruisende sfeer, vooral gedurende het seizoen, wanneer de stad gezellig druk is. Langs de sluis en in de haven zijn er talloze terrassen waar je heerlijk kunt vertoeven.