Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden

Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur.

Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie. Vanaf 46 meter hoogte zie je de nog oude middeleeuwse verkaveling met vele sloten en smalle percelen, ontstaan bij de ontginning van het veenmoeras. Wat verderop aanschouw je een wereld aan grote en kleinere plassen, dit is het gevolg van de turfwinning.

Spectaculaire reis naar boven

De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Hier zijn vier grote vensters die een geweldig uitzicht over natuurgebied De Wieden bieden.

Boek direct

Opvallend bouwwerk

De toenmalige Waterleiding Maatschappij Overijssel, in 2002 opgegaan in Vitens, zette de watertoren neer. Het bouwwerk is van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is zeer kenmerkend voor het sobere bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De architect is helaas onbekend. Je kunt wel uit de stijl opmaken dat de ontwerper zich heeft laten inspireren door collega’s van de Amsterdamse school. Van een saaie watertoren is geen sprake; het bouwwerk toont zijn expressie met zijn opvallende in- en uitspringende hoeken.

Openingstijden

De watertoren is in principe elke zaterdag geopend. U kunt online een tijdstip reserveren om de watertoren te beklimmen.

Onder leiding van een torenwachter beklim je de watertoren.

Spelregels

Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor het torenbezoek is daarom beperkt tot 8 personen; u dient online een tijdstip te reserveren. Vol=vol en uitzonderingen zijn helaas niet mogelijk. Kom met eigen vervoer naar de parkeerplaats van het bezoekerscentrum De Wieden en wandel in een kwartiertje naar de toren. Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt. Hou je aan de richtlijnen:

Houd 1,5 meter afstand, schud geen handen en vermijd fysiek contact Was/ontsmet je handen bij het betreden van een locatie van Natuurmonumenten Was/ontsmet je handen regelmatig gedurende de dag en in ieder geval na hoesten, niezen, voor en na het eten en toiletgebruik Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die weg in afvalbakken Nies en/of hoest in je elleboog

Wanneer

  • 24 jul - 25 sep 2021
    • elke zaterdag | - uur

Prijzen

  • € 2,00 Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
  • € 5,00 Entreeprijs Volwassenen

Locatie

Watertoren- Sint Jansklooster

Adres
Beulakerpad 1, 8326AH Sint Jansklooster
Website
www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-de-wieden/monumenten/spectaculair-uitzicht-vanaf-de-watertoren-van-sint

Tip je vrienden

twitter facebook